Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Mozaik 2020

V Lokarjevi galeriji je prvi razstavni termin v novem letu tradicionalno rezerviran za predstavitev novih članov Društva likovnih umetnikov Severne Primorske, ki so bili sprejeti v društvo v letu 2019. Od 17. januarja do 8. februarja se tako predstavljajo Klemen Brun, Ana Cizej, Luka Širok, Nežka Zamar, Gregor Žitko, Miran Bratuš, Špela Volčič in Katarina Spacal.

Mladi umetniki si danes želijo predvsem razgibane umetniške scene in dogajanja. Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske je verjetno daleč najbolj aktivno v okviru Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in prav zaradi tega se jim zdi, da bodo to umetniško aktivnost in razgibanost pridobili ravno pri nas. Očitno sta društvo in z njim tudi Lokarjeva galerija med umetniki postala prepoznana kot zanimivo okolje, kjer 'se dogaja' tako na domačem kot tudi mednarodnem prostoru. 

Miran Bratuš je diplomiral oblikovanje vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Njegova fotografija je konceptualna, saj predmet njegovega zanimanja ni svet, ki ga s fotoaparatom lovi v objektiv, ampak načrtno zgrajena podoba kot zrežirana situacija. Klemen Brun je diplomiral iz slikarstva na beneški Akademiji lepih umetnosti. Njegova dela nam odkrivajo ekspresivno figuraliko, za katero je bolj značilno naslanjanje na formalistične pridobitve abstraktnega ekspresionizma kot na tradicionalno figuraliko. Ana Cizej je študij grafike in kiparstva (eno leto in pol) najprej študirala na Likovni akademiji v Prištini, nadaljevala in diplomirala pa na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Na razstavi predstavlja cikel slik, na katerih niso upodobljene oblike iz vsakdanjega sveta, pač pa Anin notranji, duhovni svet, ki naš pogled usmerja drugam, k čisti materialni neskončnosti in brezpredmetnosti sveta. Katarina Spacal svoje izdelke snuje s prepletom niti, mešanjem barv, vozlanjem, gubanjem ter šivanjem. Nit je njeno osnovno likovno sredstvo, ki ji narekuje vsebino in obliko – podobno kot črta pri slikarjih. Luka Širok je diplomiral na beneški Akademiji lepih umetnosti. Njegova dela izhajajo iz poetike art brut oziroma surove umetnosti, umetnosti brez pravil. Njegovo ustvarjanje izhaja iz strasti in ne razuma, prepušča se instinktu, predvsem pa zna tvegati z izvirnimi interakcijami in barvnimi kombinacijami. Špela Volčičje najprej diplomirala iz fotografije na CFP Riccardo Bauer v Milanu in nato še iz sodobne vizualne umetnosti na Univerzi IUAV v Benetkah. Izraža se v različnih ustvarjalnih medijih, zlasti fotografiji, videu, risbi, skulpturi in instalacijah, ki jih v svojih projektih pogosto povezuje. V razstavljenih fotografijah iz serije Inabsentia raziskuje krajino, predvsem odnos z zemljo, s pokrajino življenja, melanholijo.  Nežka Zamar je diplomirala iz slikarstva na beneški Akademiji lepih umetnosti. Je interdisciplinarna vizualna umetnica, v kateri se neprestano vrti na stotine misli, ki jih pretvori v likovna dela – na videz tako različna, v resnici pa vsa z njenim skupnim imenovalcem. Gregor Žitko je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Njegovo slikarsko delo lahko obravnavamo znotraj opredelitve abstraktnega ekspresionizma. Zanj so barva, poteza, spontanost in improvizacija poleg enostavnosti izražanja najpomembnejši dejavniki v njegovem ustvarjalnem procesu. Umetnost se mu 'zgodi' znotraj pigmenta, znotraj barve, ki hoče preseči svojo lastno materialnost. 

 

Vladimir Bačič

Oglejte si tudi