Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Brez okisanega fižola ni šlo

V Velikih Žabljah se v zadnjih časih veliko dogaja. V preteklem letu se je ustanovilo društvo ŠKTD Fežularji, katerega člani si z izvajanjem različnih aktivnosti prizadevajo, da se vaščani družijo, povezujejo in naredijo nekaj koristnega za domačo vas. Doseganje zastavljenih ciljev je možno le z majhnimi koraki, veliko dobre volje in vztrajnosti ljudi. Povezovanje ljudi, še posebej v teh časih, ni enostavno, vendar ne nemogoče.

Člani društva so v letu 2021 izvedli že kar nekaj aktivnosti kot so čistilna akcija, postavitev mlaja, kres, ureditev prostora pod Murvo, kjer bo v kratkem postavljena manjša knjižnica na prostem, spust z različnimi plovili po reki Vipavi … Prav slednje je bilo za vse člane in njihove svojce najbolj zanimivo in zabavno. Člani društva so želeli poletje zaključiti na drugačen, zabaven način. Zato so se odločili, da konec avgusta, na res vroč sobotni dan, organizirajo spust po reki Vipavi. Člani so se opremili z različnimi, tako doma narejenimi kot tudi kupljenimi plovili.

Ob upoštevanju vseh priporočil v zvezi s Corona virusom je bil zbor 'tekmovalcev' pred dvorano KS Velike Žablje. Plovila različnih oblik in velikosti so čakala, da jih s traktorji prepeljejo na štartno mesto. Plovba se je začela ob 14.00 pod jezom starega mlina med Uhanjami in Velikimi Žabljami. Spust po reki Vipavi je bilo pravo doživetje, smeha zares ni manjkalo. Uživali so tako mlajši kot starejši. Reka Vipava je bila ponekod nizka, zato je bilo potrebno plovila prenesti z enega konca na drugi. Večina plovil je spust dobro preživela, nekatera pa niso imela te sreče. Po dveh urah 'plovbe' je čez ciljno črto prvi prispel napihljivi 'flamingo'. 'Tekmovalce' so na koncu pričakali sovaščani, ki se spusta niso udeležili. Z bučnim aplavzom in veliko smeha so pospremili prihod članov. 'Tekmovalci' so na koncu prejeli priznanje o udeležbi, seveda so se ga najbolj razveselili najmlajši tekmovalci, za katere je bila ta izkušnja neprecenljiva.

Kot se spodobi, je bilo na koncu poskrbljeno še za okrepčilo. Člani, ki se spusta niso udeležili, so pripravili slastno meso na žaru, sladice in seveda okisan fižol, brez katerega v naši vasi ne gre. Dobrine sta darovali kmetiji Čuk in Slejko. Zahvaljujemo se vsem, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi srečanja, glede na odziv pa verjamemo, da naslednje leto spust ponovimo. 

Iztok Furlan

Oglejte si tudi