Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

'Z očetovim srcem'

Letos se je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino odvila že 27. likovna kolonija Umetniki za Karitas. Zbralo se je 15 udeležencev, ki so bili letos izbrani med strokovnimi sodelavci, pomočniki in tistimi darovalci, ki so še posebej pripomogli k prepoznavnosti gibanja Umetniki za Karitas v preteklih letih. Naj jih naštejem: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Mira Ličen Krmpotič, Silva Karim, Azad Karim, Bogdan Soban, Janez Štros, Igor Zimic, Črtomir Frelih, Klementina Golija, Klavdij Tutta, Maša Bersan Mašuk, Nikolaj Mašukov In Veljko Toman.

Za strokovno spremljanje je kot vsa leta doslej poskrbela Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka, za gostoljubje pa družina Vidmar iz Sinjega vrha. Pogrešali smo voditeljico, mamo in srce Umetnikov za Karitas, gospo Jožico Ličen, ki jo je žal zdravstveno stanje prisililo, da je dogajanje spremljala le preko elektronskih medijev.

Geslo letošnje kolonije je 'Z očetovim srcem' in se navezuje na Leto Svetega Jožefa, ki ga je razglasil papež Frančišek z apostolskim pismom 'Patriscorde'. Papež v pismu izpostavlja Jožefa kot osebo, ki stoji ob strani, ki je le nekajkrat izpostavljena, a ima kljub temu nepogrešljivo vlogo v zgodbi svete družine in odrešenjskega načrta. Kot Karitas se zavedamo, da tako kot Jožef, ostaja v senci veliko zgodb, veliko stisk, veliko nemoči tako očetov kot mater in prav k njim želimo pristopiti, jim prisluhniti, jim pomagati. Dar od nastalih del bo zato šel v sklad za materialno pomoč družinam, kakor tudi za pomoč v Piramidi svetovanja v Centru Bogdana Žorža.

Program kolonije je bil podoben kot prejšnja leta: v torek je v cerkvi Angelov varuhov na Otlici vikar Slavko Rebec daroval sveto mašo za zdravje in blagoslov tistih, ki so doslej darovali svoj čas in svoj talent za kolonijo in za njihove družine. Po sveti maši smo se ob njegovem grobu spomnili pokojnega Hieronima Vidmarja, ki je pred 27-imi leti z odprtimi rokami sprejel kolonijo Umetniki za karitas, ter drugih pokojnih sodelavcev te kolonije, v sredo je bil dan za medijske predstavitve, v četrtek pa dan odprtih vrat, ko so se pridružili udeleženci prejšnjih kolonij ter drugi slikarji in kiparji, ki so želeli za namen kolonije podariti svoj likovni zapis. Darovanih je bilo več kot 40 likovnih del. Sledil je kratek kulturni program, na katerem so se nam s kratkim skečem predstavili učenci osnovne šole Otlica pod vodstvom Ivice Vidmar, v imenu Občine Ajdovščina nas je pozdravil podžupan Ivan Krašna, glasbeno noto pa je dodal Gianni Rijavec, ki vedno navduši s svojo glasbo. Umetnikom se je za njihovo podarjanje svojega časa in talenta zahvalil koprski škof dr. Jurij Bizjak, strokovno pa jih je predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Razstava nastalih in darovanih del bo na Sinjem vrhu na ogled do konca septembra, nato pa bo, če bodo razmere le dopuščale, odšla na pot po Sloveniji in tujini, povabljeni smo tudi v Bruselj, če bodo le razmere dopuščale. Prisrčno vabljeni, da si dela ogledate na eni izmed razstav, ki se bodo zvrstile do prihodnjega avgusta ter da med vsemi darovanimi umetninami izberete tisto, ki bo polepšala vaš dom ali kak drug prostor.

Marjana Plesničar Jezeršek

Oglejte si tudi