Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Z Azadom Karimom na Beneški bienale

Ajdovski umetnik Azad Karim razstavlja na letošnjem Beneškem bienalu, kar je nedvomno veliko priznanje njegovemu ustvarjanju. K sodelovanju ga je povabil Evropski kulturni center, v palači Mora pa se predstavlja z instalacijo 'Ladja negotovosti' ter spremljajočim videom 'Zgodba o uničenju'. V juniju so razstavo organizirano obiskali številni Ajdovci in njegovi slikarski kolegi, po razstavi pa jih je popeljal kar Azad sam.

Beneški bienale je eden najbolj prestižnih svetovnih kulturnih dogodkov, ki spodbuja nove umetniške trende in slovi po svoji avantgardnosti. Slovenski delež letošnjega bienala ima močan ajdovski pridih. V slovenskem paviljonu se namreč predstavlja Marko Peljhan, ki deluje na meji med umetnostjo, tehnologijami in znanostjo, njegov oče pa je bil s Kovka. V okviru razstave umetnikov z vsega sveta, ki jo prireja Evropski kulturni center, pa razstavlja Azad Karim, po rodu Kurd, ki pa že več kot štiri desetletja ustvarja v Ajdovščini. Na bienalu se predstavlja z delčkom večletnega multimedijskega projekta Fragmenti resničnosti, »avtentičnim odsevom avtorjeve neprekinjene angažiranosti z globalnimi politično-socialnimi spremembami ter zlasti njegovega intimnega odnosa do polpreteklih in sedanjih dogajanjih v Kurdistanu, Iraku in drugod po svetu ter katastrofalnih posledic, ne zgolj za ljudi in narode, ampak tudi za več tisoč let ohranjeno dediščino …«

Bienale bo potekalo še vse do 24. novembra, palača Mora pa se nahaja v predelu Cannaregio, ob poti z Markovega trga do železniške postaje, vstop je prost.

Oglejte si tudi