Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Večer besede in glasbe s pianistko Andrejo Kosmač

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika smo v organizaciji Kluba krščanskih izobražencev Ajdovščina že štirinajstič priredili srečanje z umetnico - umetnikom. Letos smo v do zadnjega kotička napolnjeni Lični hiši gostili umetnico, pianistko in ajdovsko rojakinjo Andrejo Kosmač. V prepletu pogovora in v živo izvedenih glasbenih vložkih njenih otrok Ane, Mance in Nejca, smo doživeli nepozaben večer besede in glasbe.

Pianistka Andreja Kosmač je po nižji glasbeni šoli v Ajdovščini in Srednji glasbeni šoli v Ljubljani nadaljevala študij  in z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je izpopoljnjevala pri priznanih profesorjih v tujini. Že v času študija je imela več samostojnih in komornih koncertov tako doma kot v tujini. Leta 1996 je prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Sodelovala je na številnih tekmovanjih in prejela vrsto nagrad. Ko se iz Ljubljane, kjer z družino živi, vrača v Ajdovščino, z veseljem v domači cerkvi sede za orgle in z igranjem obogati marsikatero slovesnost. Danes je kot pedagoginja dejavna na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter kot umetniška sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Sama pravi, da svoj pedagoški poklic jemlje kot poslanstvo in z veseljem predaja svoje znanje na mlajše generacije, nevsiljivo pa pedagoškemu delu poskuša dodati tudi vzgojno noto. Pogosto nastopa z uveljavljenimi domačimi in tujimi umetniki. 
Andreja je žena in mama štirih otrok, za kar pravi, da je to njen drugi poklic. Oba poklica jemlje kot poslanstvo, ki jo v polnosti osrečujeta in notranje bogatita. Ob zahtevnem policnem delu in tudi pri vzgoji otrok, nam pove, da  brez velike in nesebične podpore moža, ne bi mogla uspešno opravljati svojega poslanstva.
Ponosni smo na našo rojakinjo Andrejo s katero smo doživeli zares en lep, kulturno bogat večer in tako počastili naš kulturni praznik.
Niko Ličen

 

Oglejte si tudi