Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Skrivnost Zajčeve graščine

V Lavričevi knjižnici smo 19. januarja predstavili knjigo Skrivnost Zajčeve graščine, katere avtorica je Teja Rosa, študentka Veterinarske fakultete, doma iz Podnanosa. Avtorica je svojo prvo, dokaj zajetno knjigo Poslednji izbranec obelodanila pred štirimi leti, Skrivnost Zajčeve graščine pa je izšla konec leta 2015 pri založbi Hart.

V delu, namenjenemu otrokom zadnjega triletja osnovne šole spremljamo zgodbo treh najstnikov – Ane, Aleksa in Nine, ki skušajo razvozlati skrivnostno zgodbo, vezano na opuščeno graščino, ki stoji na hribu, blizu njihove vasi. Sicer je knjiga postavljena v domače okolje – v okolico Vipave, Podnanosa.

Odrasli poznajo srhljivo zgodbo, ki je povezana s to graščino, vendar pa te zgodbe ne želijo deliti z nikomer oziroma o njej raje molčijo. Ana, Nina in Aleks  poletnih počitniških dnevov v majhni vasici brez trgovine in interneta nočejo preživljati na običajen način – ob branju knjig, gledanju televizije, pohajkovanju … temveč želijo razvozlati skrivnost bližnje graščine.

Bralec z njimi stopi na pot zbiranja dokazov, dejstev, odkritij, iznajdljivosti, radovednosti, predvsem pa poguma in trdne odločenosti, da bodo stvari prišli do dna. Pridruži se jim v prostorih opuščenega gradu in v njegovi okolici. Z njimi prisluhne skrivnostnim glasovom, stopinjam … ki odmevajo po zapuščenih hodnikih, z njimi je radoveden in z njimi ga je strah.

Napetost se stopnjuje vse do konca knjige, ko pride resnica na dan.

Odkrivanje resnice je protiutež srhljivemu dogodku, ki se je v graščini zgodil: obenem pa je resnica tudi način, ki ta dogodek premaga. Do resnice se zmorejo dokopati mladi, ki so še neobremenjeni.

Knjiga je napisana v »sodobnem« stilu, na 136 straneh najdemo 87 z imeni glavnih junakov naslovljenih  poglavij, od katerih je zadnje Epilog, kar pomeni, da se eno poglavje razprostira na 1-2 straneh. Zgodbo tako beremo hitro, kar je bralcu všeč, saj si zapleti in odkritja sledijo tako, da želimo izvedeti, kakšen bo konec, konec pa nas v resnici čaka na zadnjih straneh.

Teja Rosa z najnovejšim mladinskim romanom dviga število domačih del, namenjenih tej starostni stopnji, statistike in knjižnice vemo, da so v siceršnji produkciji knjig za otroke prav ta dela skromno zastopana. Z berljivo, tekočo in deloma tudi »vzgojno« zgodbo je Skrivnost Zajčeve graščine delo, ki bo pri mladem bralcu, ki mora ravno v tem obdobju najti sebi zanimivo napisano knjigo, ohranilo ali morda celo vzpodbudilo ljubezen do branja in knjige nasploh.

Na predstavitvi je motive za izdajo knjige predstavila urednica založbe Hart Maja Jug Hartman, ki je tudi opozorila na pomanjkanje novih naslovov za učence proti koncu osnovne šole, obenem pa je predstavila odprtost založbe za nove, mlade, še neuveljavljene avtorje.

Marija Bajc, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

 

Oglejte si tudi