Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Razstava Prezrte reči

5.novembra, se je v Pilonovi galeriji Ajdovščina odprla samostojne razstava domačega umetnika, slikarja, grafika in fotografa Danila Jejčiča, ki se je predstavil s fotografijami iz zadnjega cikla, poimenovanega Prezrte reči.
Danilo Jejčič sodi med vidnejše primorske grafike in najpomembnejše predstavnike slovenske geometrijske abstrakcije. Svojo umetniško pot je začel z ustvarjanjem slikarskih kolažev, leta 1971 pa se je pod vplivom tedanjih konstruktivističnih tendenc posvetil raziskovanju geometrijske abstrakcije. V devetdesetih letih se je začel intenzivneje ukvarjati najprej z grafiko in nekoliko kasneje s fotografijo, ki jo je začel vključevati v svoj grafičen proces. Likovni zvrsti je prvič smiselno povezal v ciklu Alfa in Omega (2000-2002). Fotografije zavrženih predmetov, kot je stisnjena pločevina, je kombiniral bodisi z geometrijskimi liki in telesi, ki jih poznamo z njegovih grafičnih listov, bodisi s fragmenti fotografskih posnetkov in s tem poudaril učinek prostorske iluzije.

V zadnjem ciklu, poimenovanem Prezrte reči (2010-2015), ima fotografija vse pomembnejšo vlogo. Cikel je sestavljen iz dveh motivnih sklopov, v katera so poleg fotografskih posnetkov vključene tudi klasične in digitalne fotomontaže. V prvi motivni sklop sodijo fotografije neuglednih odpadnih materialov ter propadajočih ostankov sodobne civilizacije, v katerih umetnik išče njihovo prezrto estetsko vrednost. Drugi motivni sklop pa predstavlja posnetke narave, med katerimi zasledimo posnetke vode, kamnin in drugih naravnih materialov. Z njimi avtor neposredno nagovarja gledalca k razmisleku o okoljski problematiki.˝Grafični detajli, ki dajejo fotografskim predlogam posebno dinamiko, so prisotni le na posameznih delih, avtor namreč ustvarja prostorske in iluzorne vizualne efekte pretežno z ročnim kolažiranjem fotografskih podob in z manipulativnimi posegi, ki jih omogočajo sodobne digitalne tehnologije, ˝ je zapisala umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Nataša Kovšca.

Danilo Jejčič (1933) je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1971 diplomiral pri prof. Gabrijelu Stupici. V rodni Ajdovščini je najprej služboval kot likovni pedagog, od leta 1973 do 1996 pa je vodil Pilonovo galerijo v Ajdovščini. Razstavljati je začel v 60. letih na skupinskih grafičnih razstavah, samostojno pa se je prvič predstavil leta 1972 v Kranju in Kopru. Sodeloval je na številnih skupinskih, samostojnih in preglednih razstavah doma in v tujini. Izpostaviti velja samostojne razstave v Trstu (1984), Rimu (1989), Benetkah (2003), razstavi v ljubljanskem Mednarodnem grafičnem likovnem centru iz let 1994 in 2012. Sodeloval je z umetniško skupino ˝2XGO˝ in se redno udeleževal mednarodnih bienalov in trienalov. Njegova dela hranijo v več javnih zbirkah v Sloveniji in v tujini. Živi in ustvarja v Ajdovščini.

Ob razstavi je izšel katalog z reprodukcijami razstavljenih del in besedilom umetnostne zgodovinarke in likovne kritičarke Nataše Kovšca.
Razstava bo v Pilonovi galeriji Ajdovščina na ogled do 6. decembra 2015.

Pilonove galerije Ajdovščina


Oglejte si tudi