Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Raj na zemlji

Sokorta v Vipavskem Križu.

Pogovor z avtorjem razstave, likovnim pedagogom in pohodnikom Branetom Jazbarjem, ki nam je v svojih delih predstavil SOKOTRO.

Sokotra je skupina (arhipelag) štirih otokov v Indijskem oceanu in pripada Republiki Jemen, ki je eno najstarejših naseljenih območij na svetu. Jemen je bil ob koncu prejšnjega stoletja razglašen za republiko. Sana je postala politično, Aden pa gospodarsko središče države.

Sokotra je oddaljena 250 km od Somalije in 340 km od Jemna. To je ostanek praceline Gondvane, ki se je pred več kot šestimi milijoni let ločila od Afrike. Otok je 132 km dolg in 49,7 km širok. Na njem si je ohranilo dom 800 redkih rastlinskih in živalskih vrst.

Otok Sokotra si je upravičeno pridobil različna imena in pečate, in sicer “RAJ NA ZEMLJI”, “RAJSKI OTOK”, “IZGUBLJENI SVET”; bil je skrit, zato je obdržal svojo skrivnostnost in edinstvenost, ki jo bogati neokrnjena narava, ekološko pridelana hrana in prijazni ljudje. Teh je okoli 50 000, ki se v težkih vremenskih razmerah, pogosti so monsuni, preživljajo z ribami, dateljni in kozami.

Zaradi izjemnih naravnih znamenitosti je otok Sokotra pod UNESCOVIM varstvom.

V zadnjem času želi Sokotra pokazati svetu svojo lepoto in bogastvo, zato je odprla vrata turistom in popotnikom, posebno tistim, ki si želijo aktivnih počitnic. Morje vabi na plavanje in potapljanje; čudovite vzpetine in hribi omogočajo pohodništvo, ponuja se tudi kampiranje v divji naravi. Peščene plaže jemljejo človeku dih.

Pojavljata se vprašanje in skrb, kakšen odnos bo vzpostavil sodoben turist do pristnosti in iskrivosti, ki se tu ponuja.

Sokotra je bogastvo, ki človeka prevzame. Neokrnjeno lepoto, neskončne plaže, čudovito floro in favno, srčnost in prijaznost ljudi ponuja otok obiskovalcem v želji, da ga hvalijo, občudujejo in blagrujejo.

“To je raj na Zemlji,” mi je opisal svoj dvakratni obisk Sokotre likovni pedagog Brane Jazbar. “Z besedami je težko povedati, kakšna lepota se ti odpira, ko prideš na otok. Pristna lepota je ob morju, na plažah, na planinah in sedlih, v kanjonih in jamah – povsod. Še sonce najlepše sije na nebu.”

Vse to vzbuja človeku domišljijo, daje mu energijo, da svoje občutke posname, fotografira in jih pokaže tudi drugim.

Brane Jazbar je s čopičem in barvicami izpovedal svoje doživljanje na potovanju s skupino pohodnikov, ki se jim je pridružil. Njihov cilj je bila Sokotra.

Človek se vrača h koreninam v določenih trenutki življenja. Tudi Brane Jazbar je namenil svoje spomine na čudovito pot najprej pokazati svojim ljudem. V maju si lahko ogledate na razstavi v Vipavskem Križu likovne podobe avtorjeve poti po čudovitem otoku Sokotri.

Da bomo obiskovalci razstave boljše občutili, spoznali in dojeli lepoto, je prav, da v besedah stopimo Sokotri naproti. Obnovili bomo nekatere zanimivosti, ob katerih se je ustavila Jazbarjeva kamera in so dobile mesto na razstavi v Vipavskem Križu.

Prva točka na poti je bil Carigrad, čudovita metropola, ki leži na dveh celinah; Bosporska ožina deli mesto na evropski in azijski del. Mogočne kulturne zgradbe nudijo obiskovalcem srečanje z islamom.

Naslednja postaja je bil Jemen, ki meji na Saudsko Arabijo, na Oman, na Rdeče in Arabsko morje in na Adenski zaliv.

Osnovna celica te države je številna družina (ajla). Koran dovoljuje moškemu imeti štiri žene pod pogojem, da jih je sposoben preživljati.

Tretji dan potovanja je bil namenjen Sani, ki leži na nadmorski višini 2200m. Mesto je naseljeno že več kot 2500 let in ima 2 milijona prebivalcev. V 7. In 8. stoletju je bilo središče islama, kar je pustilo sledi kar v 103 mošejah. Zanimivo je staro mestno jedro, ki je od 1986 na seznamu krajev UNESCOVE SVETOVNE DEDIŠČINE. Za mnoge obiskovalce je najlepše mesto na svetu. Bogati ga stara arhitektura, ozke ulice, tržnice in prodajalnice. Stavbe so okrašene z vzorci običajnih geometrijskih oblik. Upodabljanja oseb ni opaziti, ker islam tega ne dovoljuje.

Prebivalci Sane in njeni obiskovalci lahko občutijo v zraku prah in pesek, ki ju prinaša veter iz Afrike. To predstavlja velik problem.

Kljub problemom in težavam so ljudje topli, prijazni in srčni.

Sijajna palača na strmi skali je simbol sodobnega Jemna. S svojo mogočnostjo prevzame vsakega obiskovalca.

Četrti dan poti je bil namenjen Sokotri, na njej je bila tudi lažja planinska tura. Med mnogimi doživetji je bilo prav gotovo izjemno doživetje kanjon Ayhaft, veliki narodni park, ki hrani edinstveno floro in številne bazene sveže vode. V njem je mogoče občudovati mnoge živalske vrste v naravnem okolju.

Gotovo je Sokotra eden najlepših, pozno odkritih otokov na svetu. Planinski vzponi, ki so bili skrbno načrtovani in izpeljani, so omogočali doživljanje popolne lepote.

Sonce, ki potuje na svoji večni poti, polepša zgodnja jutra in pozne večere, kar je umetniško oko Braneta Jazbarja ujelo, roka pa je to lepoto prenesla na slike v čudovitih barvah in njihovih odtenkih.

Zanimivost je tudi pod zemljo. To je dokazovala jama Hog Cave, v kateri je bilo na ogled 2,5 km podzemne zgodovine. Materialni in pisni viri v njej dokazujejo staro preteklost Sokotre. Popotnik si lahko ogleda stalagmite, stalaktite, podzemne bazene, risbe na stenah in napise, ohranjene s pomočjo kalcitne skorje. V preteklosti so uporabljali jamo v ritualne namene.

Popotnikom, med katerimi je bil tudi Brane Jazbar, je vzbujalo veliko občudovanja zaščiteno morsko območje Dihamry (koralni greben), kjer se razkazuje podvodni svet s svojimi skrivnostmi in s svojimi prebivalci. V njem bi lahko opazili 680 vrst rib, 230 vrst trdih koral, 30 vrst mehkih koral, 300 vrst rakov, 490 vrst školjk in 230 vrst alg.

Šesti dan občudovanja je bil težko pričakovan, kajti načrt je predvideval vzpon na najvišji vrh otoka, na Skand, 1526 m visok. Vzpon na vrh je težaven in zahteva izkušene pohodnike, med katerimi je gotovo pohodnik in moj sogovornik Brane Jazbar.

Še v spominih se je čudil, koliko endemičnih rastlin in dreves lahko pohodnik občuduje na tej poti!

Diksam planota vzbuja zanimanje zaradi številnih zmajevih dreves, ki so kot dežniki posejana po pokrajini. V višino zrastejo do 10 m in proizvajajo svetlordečo smolo, ki se uporablja v medicini in kot

barvilo, kadilo in olje za telo. Drevesni sok naj bi imel antiseptični učinek, poznali so ga že Rimljani.

Lepota edinstvene dežele se ponuja na vsakem koraku. Brane Jazbar jo je občudoval z različnimi pogledi, vedno pa z navdušenjem. Oko kamere je ujelo čudovite rdeče puščavske rože, ki so dobile prostor v Jazbarjevih spominih in na razstavljenih delih.

Številne znamenitosti, edinstvenost in lepoto je likovni pedagog in popotnik Brane Jazbar ponudil obiskovalcem v občudovanje na razstavi v Vipavskem Križu.

V pogovoru mi je poskušal orisati čudovito pokrajino, neokrnjeno naravo, zanimive ribiške vasi, plaže, vzpetine in jame. Česar ni povedala beseda, bo pokazala slika.

Vabilo na ogled razstave prihaja iz srca, iz navdušenja, s toplimi in prijaznimi barvami, s katerimi se predstavljata čudovita pokrajina in njem občudovalec, avtor razstave Brane Jazbar.

Irena Šinkovec

Oglejte si tudi