Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Lik ženske

Lik ženske nosi naslov prva samostojna razstava Nadje Lešnjak, ki je postavljena v galeriji Hiša mladih V Ajdovščini.
»Današnja umetnica je ženska, za svoj izziv si je izbrala žensko. Kdo drugi bi poznal žensko bolj kakor sama sebe, izbrala si je bitje, ki je največkrat obsojeno na uničenje. A se znova pobere.«

Vanda Žvanut

V galeriji Hiša mladih V Ajdovščini  je svoje delo na ogled postavila Nadja Lešnjak. Liki žensk so nastajali celo desetletje, oblikovani so iz gline in pečeni v različnih tehnikah. Nadja se z keramiko ukvarja dvajset let. Prve napotke je dobila na Ljudski univerzi v Ajdovščini in z navdušenjem nadaljevala z izobraževanjem in ustvarjanjem.  Je tudi članica Društva POC.

Otvoritev je izžarevala poseben čar ženskega lika - Nadje Lešnjak kot umetnice v kiparstvu, poezija Vande Žvanut, ki jo je sama z občutkom prebrala, in besede mag. Silve Karim, ki so večina ženskemu  občinstvu predstavile Nadjo in njeno ljubezen do gline.

»Kmalu bo že 20 let od takrat, ko je Nadja Lešnjak odkrila, da obstaja material, ki ga čuti na prav poseben način, da obstaja material, v katerem se lahko izraža, da obstaja glina. Prve Nadjine keramične forme so bili poskusi in raziskovanje možnosti, ki jih glina omogoča in dopušča. Danes pa nam pričujoča razstava potrjuje, da ima Nadja Lešnjak za sabo že veliko kilometrine - tako v obliki tečajev, na katerih se je izobraževala, kot v spremljanju razstav in drugih, s keramiko povezanih dogodkov, ki jih je obiskala. Predvsem pa ima Nadja Lešnjak za sabo že velikansko število ur, preživetih ob lastnem ustvarjanju v tihoti ateljeja.

Lik ženske nosi naslov prva samostojna razstava Nadje Lešnjak.

Njene ženske so predvsem ženstvene, takšne, ki jih lahko ustvari le ženska roka. Nekatere so poduhovljeno umirjene, kot stara božanstva; druge so radožive in zvedave, z vetrom v laseh. Ene so žalostne, druge vesele. Ene so upodobljene na realističen način, druge so močno stilizirane, že na robu z abstraktnim.

Nadja Lešnjak je na področju keramike dobro tehnično podkovana. Izrablja učinke, ki jih dajeta tehniki raku in obvara, so pa na razstavi tudi figure, nastale s preprostim električnim žganjem. Pri slednjih je še bolj opazen Nadjin sofisticiran pristop k oblikovanju, saj v njih ni efektov, ki bi lahko karkoli prikrili.

»Vsak je na svetu za kaj« je zapisal Tone Pavček. Ta prelepa razstava je zgled ustvarjalke, ki svojo energijo usmerja v lepoto in s tem polepša trenutke tudi vsem nam, ki Nadjino delo spremljamo.

Želeli bi si še veliko podobnih razstav in dogodkov, saj nas notranje bogatijo ter spodbujajo naša doživljanja in občutenja. Hkrati pa imamo vsi skupaj še eno priložnost, da se srečamo in družimo ob lepem. Hvala, Nadja, da si nam dala to priložnost. Čestitam in želim še veliko lepega.«

Mag. Silva Karim

In besede Vande Žvanut: »Poezija in glina sta že večkrat sodelovali in ko dodamo še žensko,

je to najbolj uglašen trio današnjega dne.«

Oglejte si tudi