Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Lična hiša že šestnajst let odpira vrata umetnosti

V soboto, 5. oktobra, je Lična hiša z odprtjem razstave priznanega slikarja iz Bosne Seada Emrića obeležila šestnajsto obletnico delovanja. Lična hiša je galerija, likovni atelje in Umetniško izobraževalno društvo, ki je svoja vrata prvič odprla 19. septembra 2003, ko sta njena ustanovitelja, umetnika Polona Kunaver Ličen in David Ličen naznanila, da bo nova galerija ponujala različne umetniške in kulturne dogodke.

Kulturno društvo Lična hiša je ob tokratnem jubileju povabilo umetnika - slikarja  Seada Emrića iz Bosne. Cikel razstvaljenih slik pod naslovom SUMMA BOSNIACA predstavlja avtorjeva dela, ki barvno žarijo in imajo močan kulturni pridih okolja, iz katerega izhaja.
Likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šanj je o razstavljenih delih med drugim zapisala: »Sead Emrić slikar iz Bosne. V slikarski govorici izraža ideje, ki izvirajo iz njegovega odkrivanja, poznavanja in spremljanja zgodovine in kulturne dediščine Bosne in Hercegovine. Vse to bogastvo preteklosti poveže v večplasten konglomerat, ki se nagiba proti abstrakciji, vendar v njem zaznavamo pejsažne in tihožitne elemente. V likovnem pogledu so njegova dela zelo žlahtna. Je kolorist s kulturološkim pridihom, z močnimi barvnimi vrednostmi, med katerimi sta nepogrešljiva rdeča in zlata. Specifičnost veje tudi iz struktur, ki dajejo slikovni površini poseben čar in razpirajo bogastvo likovnih efektov. Na njihovi površini tudi barve pridobijo nove vrednosti.«
Sam avtor je na odprtju razstave poudaril, da se v Slovenijo vedno rad vrača, ker se  čuti v naši državi toplo sprejetega, kar  mu omogoča  povezovanje na širšem kulturnem področju.  

Glasbeno so odprtje razstave obogatili učenci Glasbene šole Vinka Vodopivca iz Ajdovščine. Razstava, vredna ogleda, bo odprta do 2. novembra.
Niko Ličen

Oglejte si tudi