Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Atelje Stvari na Gregorčičevi ulici 32

Atelje Stvari je praznoval svoj prvi rojstni dan letos 2. aprila. Nahaja se v bivši cvetličarni "Pri Maliku", v bližini kmetijske trgovine na Gregorčičevi ulici, v smeri od starega centra Ajdovščine proti pokopališču in stadionu.
'Stvari' ni ne trgovina ne umetniški sejem, ampak je neke vrste razstavni prostor ročno izdelanih izdelkov iz širše Vipavske doline – nakit, modna oblačila in dodatki za odrasle in otroke, unikatne voščilnice in izdelki iz keramike za hišo in dom. To so izdelki – 'stvari', ki jih lahko vidite na umetniških sejmih, vendar so v ateljeju na voljo vsak dan v tednu (razen ob nedeljah in praznikih, seveda) - in zaradi mesečnih gostujočih ustvarjalcev je v ateljeju vsak mesec nekaj novega. Cene so zelo konkurenčne, zato so 'stvari' cenovno dosegljive za vse in zakaj bi plačali več v nakupovalnem centru za cenen izdelek iz Kitajske? V ateljeju Stvari boste našli pristne 'spominke' iz Vipavske doline, ki so jih ročno izdelali domači oblikovalci.

Atelje Stvari deluje po principu demokratičnega sodelovanja med neodvisnimi lokalnimi oblikovalci in je sam po sebi neprofiten. Osem stalnih članov je enakovrednih - najemnina in stroški se enakovredno delijo. Vsak izmed članov odpre atelje en dan v tednu in predstavlja atelje - tako svoje kot tudi izdelke ostalih članov. Ker so urniki večinoma stalni, je to odlična priložnost za srečanje z ustvarjalcem, ki izdeluje izdelke, ki vas zanimajo, ali pa si lahko v živo gledate kako nastane nek izdelek. Skoraj vsak mesec se stalnim članom pridruži najmanj en gostujoči ustvarjalec in razstavi svoje izdelke v ateljeju. In ravno zaradi tega lahko vedno vidite nekaj novega.

Vsi redni člani predstavljajo svoje delo tudi na Facebook strani ateljeja Stvari (www.facebook.com/stvari.ajdovscina), objavljeni pa so tudi vsi posebni dogodki (delavnice, demonstracije in predstavitve) kot tudi 'otvoritvena zabava' ob prihodu novih gostov.

Inovativno organizacijsko obliko in pestro ponudbo domačih ustvarjalcev si je z zanimanjem ogledal tudi župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Priporočil jim je dopolnitev ponudbe z izdelki, ki bi v večji meri izražali duha Vipavske doline - ob povečanem turističnem obisku naših krajev tovrstnih izdelkov namreč primanjkuje. 

Oglejte si tudi