Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Pevci glasbene šole smelo v novo šolsko leto

Pevci projektnega mešanega pevskega zbora Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina smo novo šolsko leto začeli z uspešno turnejo v Italiji. Pridruženi Zboru Slovenske filharmonije smo na povabilo orkestra Haydn iz Bolzana, s katerim smo sodelovali že tretjič, tokrat izvajali delo češkega skladatelja Leóša Janáčka Glagolska maša.

Dvajsetčlanski zbor glasbene šole je pripravila prof. Jerica Rudolf ob korepeticiji prof. Marka Kanalca, skupno vajo v Ljubljani pa je vodila Martina Batič, umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije. Tako pripravljen zbor je kasneje na vaji z orkestrom v Bolzanu prevzel svetovno znani dirigent slovaškega rodu Juraj Valčuha.

Prvi koncert smo pod taktirko odličnega dirigenta izvedli sredi septembra v mestnem gledališču Romolo Valli v Reggio nell'Emilia. Naslednji dan smo odpotovali v Umbrijo, v mesto Perugia, kjer smo zvečer v še eni izmed čudovitih italijanskih dvoran v gledališču Morlacchi ponovno izvedli zahtevno Janáčkovo delo. Lahko rečemo, da sta koncerta tokrat imela res slovansko noto, saj je bila polovica izvajalcev (zbor in dirigent) slovanskega rodu, koncertni program pa sta sestavljala dva slovanska skladatelja. Poleg Janáčkove Glagolske maše, katere besedilo je zapisano v stari cerkveni slovanščini, je orkester izvajal znamenito Simfonijo št. 9 Iz novega sveta češkega skladatelja Antonina Dvořaka. Bili smo nekakšni ambasadorji slovanske glasbe v romanskem prostoru, prav gotovo pa bi si Glagolska maša zaslužila izvedbo tudi na slovenskem odru.

Ob vračanju proti domu smo obiskali romarsko mesto Assisi, ki je bilo ravno v pripravah na papežev obisk. Z večernim prihodom v Ajdovščino smo zaokrožili našo turnejo, na kateri smo združili kvalitetno sodelovanje in prijetno druženje s pevci Zbora Slovenske filharmonije. Še dolgo nam bodo ostali v spominu čudoviti kraji in pokrajine, impozantne dvorane, zlasti pa delo z odličnim dirigentom in dva uspešna koncerta. Zopet smo bogatejši za nove profesionalne pevske izkušnje in polni energije za delo v prihodnje.

Nevenka Lozar

 

Oglejte si tudi