Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Ne srečaš vsak dan (prijazne) čarovnice

Lavričeva knjižnica v Ajdovščini je v četrtek, 24. oktobra, pokala po šivih – toliko malčkov, njihovih staršev in starih staršev se je namreč zbralo, da bi si ogledali srečanje čarovnic, ki so ga v okviru pravljičnih ur pripravili zaposleni. Ti so razstavili skoraj sto čarovnic, ki so se nabrale v zbirki sodelavke, bibliotekarke Alenke Furlan.
Čarovnice je začela zbirati pred 14-imi leti, povsem naključno. »Bivša sodelavka je imela rojstni dan, ker je bila dobra pravljičarka, smo ji kolegi za rojstni dan kupili čarovnico. Mene so napotili ponjo v Cerknico in težko sem se odločila za najlepšo. Občudovala sem, kako lepo so narejene. Ob tej priložnosti sem si kupila še eno zase in nato mi je prešlo v navado, da sem si namesto spominka raje kupila čarovnico,« je povedala Alenka Furlan.

Kasneje so ji čarovnice prinašali tudi domači in prijatelji. Nekateri so jih izdelali posebej zanjo. Zanimivo je, da je v tej zbirki 90-ih vsaka drugačna, razen sestrici in mama in hči. Izdelane so iz različnih materialov, iz blaga, slame, lesa, papirja, keramike.  So velike in majhne, na metlah, sedeče in tudi miniaturne.

»Prihajajo iz Turčije, Italije, Avstrije, Belgije, Češke, Poljske, Kanade in ZDA. O skoraj vsaki bi lahko povedala zgodbo, kako je prišla k meni,« doda Alenka, ki je  bila pripravljena zbirko predstaviti tudi javnosti in tako je nastala zamisel, da bi ob primerni priložnosti pripravili razstavo in ji dodali še kaj, kar bi bilo zanimivo za obiskovalce knjižnice, predvsem seveda najmlajše. Zadnji dnevi oktobra se pogosto povezujejo s podobno tematiko, in tako je nastal dogodek, ki je pod imenom 'Ne srečaš čarovnice vsak dan!' pritegnil izjemno zanimanje. Sooblikoval ga je celoten kolektiv, ki je poudaril predvsem srečanje prijaznih čarovnic.

Na to temo pa so v knjižnici pripravili tudi Uganko meseca, čarovnicam in čarovništvu v zgodovini so posvetili pozornost v Srečanju ob kavici za odrasle (to je bil žal bolj žalosten del preteklosti). Za otroke so pripravili razstavo slikanic, v katerih nastopajo tudi čarovnice in pripravili seznam 'čarovniških' pravljic. Ob pravljici, ki so jo pripovedovale tri v čarovnice oblečene knjižničarke s čarovniškim kotlom pa so obstrmele številne otroške oči. Domišljijska bitja pritegnejo otroke, še posebno če so tudi čarovnice prijazne. Otroci so barvali tudi pobarvanke in risali risbice.

Razstavo čarovnic na mladinskem oddelku si je mogoče ogledati do konca novembra.

Artur Lipovž

Oglejte si tudi