Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Mednarodni obisk na glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina

Na glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina smo v torek, 17. januarja 2023 imeli čast poslušati izjemne mlade glasbenike iz Bundes jugend orchester. Nemški narodni mladinski orkester, ki združuje najboljše nemške glasbenike od 14. do19. leta starosti, je 1969. leta ustanovil nemški Glasbeni svet. Od leta 2018 je častni dirigent orkestra sir Simon Rattle, v preteklosti pa so ga vodili številni drugi izjemni dirigenti, med njimi Herbert von Karajan, Kurt Masur, Gustavo Dudamel in Kirill Petrenko.

Orkester od leta 2013 deluje pod botrstvom Berlinskih filharmonikov in pogosto potuje po svetu kot kulturni ambasador Nemčije.

Dan pred koncertom orkestra v Ljubljani so mladi glasbeniki oblikovali komorne zasedbe in se v organizaciji Glasbene mladine Slovenije odpravili v tri slovenske kraje. Poleg nastopa v Kulturnem domu Hrpelje in v Žalcu, lahko s ponosom povem, da mi jih je uspelo povabiti tudi k nam, na glasbeno šolo Vinka Vodopivca Ajdovščina.

Postregli so nam z zelo raznolikim programom – od 1. stavka Beethovnovega 4. godalnega kvarteta op.18, Serenate in vano Carla Nielsena (za klarinet, fagot, rog, violončelo in kontrabas), dveh tolkalskih duov (Reichov Clapping music in The Winner Mitcha Markovicha), največ pa je bilo trobilskih točk. Trobilni kvartet je najprej zaigral nekaj lahkotnejših melodij v venčku 'A tribute to Frank Sinatra', impresiven duo bas pozavne in tube je predstavil skladbo Stevena Verhelsta Devil's Walz, kvartet je pripravil tudi znano Bachovo delo Jezus ostaja moj prijatelj iz kantate Srce in usta in smrt in življenje, BWV 147. Za konec je trinajst glasbenikov skupaj zaigralo Fučikov Florentiner Marsch in po bučnem aplavzu publiko nagradilo še dodatkom - prav tako v koračniškem stilu.

Da (kljub mladosti) govorimo pravzaprav že o profesionalnih glasbenikih,so orkestraši dokazali tudi na koncertu v Slovenski filharmoniji. Z njimi je kot solist nastopil Christian Tetzlaff - violinist svetovne slave, ki sicer kot solist igra z znamenitimi svetovnimi orkestri in ga k sebi vabijo najprestižnejše koncertne hiše.

V veliko veselje mi je, da se s selitvijo v nove prostore - kjer imamo krasno koncertno dvorano - z organizacijo komornih koncertov končno lahko posvetimo tudi vzgajanju koncertne publike. Načrtovana sta še dva gostujoča koncerta v okviru GM Odra G           lasbene mladine Slovenije - 14. februarja 2023 bo pri nas igral prespektivni harmonikaš Andraž Malgaj, ki študira na ljubljanski Akademiji za glasbo. 9. marca 2023 pa bo koncert dua v sestavi Ajda Kričaj - flavta in Zarja Javh Dobernikharfa.

Larisa Marjanović

 

Oglejte si tudi