Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Lokarjeva galerija

Po skoraj osmih mesecih se zaključuje mednarodni festival akvarela Mini Castra 2020. Kljub trimesečni spomladanski zaustavitvi življenja kulturnih ustanov in kljub ponovnemu zaprtju vrat zaradi pandemije smo v Lokarjevi galeriji izredno zadovoljni z doseženim.

Uspelo nam je realizirati vse planirane razstave in druge aktivnosti, tudi mednarodne. Na veliko začudenje mednarodnih asociacij akvarelistov smo povsem neokrnjeno in na visokem nivoju izpeljali tudi letošnjoMini Castro 2020. Ni bilo malo težav, nasprotno, bilo jih je več kot dovolj, ki so nam jemale prepotrebno energijo. Več kot zadovoljni smo z odzivom avtorjev iz celega sveta, saj je bilo na razstavo sprejetih 191 avtorjev iz 58 držav.Trenutno poslabšanje epidemioloških razmer v Evropi in po svetu nam spet povzroča težave pri vračanju pošiljk. Kar nekaj držav je začasno prepovedalo poštni promet, zato se nam vračajo nekatere pošiljke, drugih pa ne moremo poslati. Ker smo optimisti, verjamemo, da bomo vse te probleme rešili do konca novembra. 

Castra ni edini mednarodni projekt, ki je v teku v letošnjem in prihodnjem letu. S partnerji iz Beograda sodelujemo v mednarodnem projektu 'Ženska o ženski', ki je financiran s strani Evropske unije. Ideja, iz katere se je razvila pobuda, izhaja iz naraščajoče pojavnosti ženskih umetnic in problema njihove premajhne zastopanosti v sodobni umetnosti 21. stoletja. Projekt je odgovor na nekatere najbolj pereče izzive, potrebe in probleme, s katerimi se soočajo mlade vizualne umetnice, kuratorke in ostale ženske v kulturi pri svojem vsakdanjem delu, zlasti v neodvisnem sektorju. Cilj projekta je izboljšati sposobnost mladih vizualnih umetnic za ustvarjanje in širjenje njihovega ustvarjalnega dela. Razstava bo na ogled postavljena v Beogradu v Srbiji, na Hrvaškem v Zadru, v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini, v Podgorici v Črni gori, v Skopju v Severni Makedoniji, v Kišinjevu v Moldaviji in v Bruslju. V naši galeriji bo razstava na ogled v mesecu aprilu 2021.

Letošnje leto, takšno kot je bilo, je bilo kljub vsemu zelo uspešno. Samo razstavo akvarelov si je v teh 'čudnih' časih ogledalo skoraj tisoč obiskovalcev, vse letošnje razstave vključno z Lokarjevo spominsko sobo pa do sedaj skoraj dva tisoč. Vse to je dokaz, da se je Lokarjeva galerija trdno zasidrala na zemljevid slovenskih galerij in to kljub temu, da skoraj vse delo poteka volontersko.

Vladimir Bačič

 

 

Oglejte si tudi