Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Knjiga Polone Kunaver Ličen – Mušnica in pol

V prihodnjih dneh bo luč sveta zagledala otroška pravljica - slikanica z naslovom Mušnica in pol. Avtorica pravljice je Polona Kunaver Ličen, ki je ilustratorski del tokrat predala Primožu Fučki. Primož, ki je na področju umetniškega ustvarjanja poznan restavrator ter odličen mojster v izdelovanju lutk, se je tudi kot ilustrator v tem svojem prvencu izkazal več kot odlično. O tem se bomo lahko kmalu ob izidu knjige sami prepričali.

Simpatična zgodba se spet dogaja v gozdu. Prejšnja Polonina knjiga, izdana leta 2017, je imela naslov Skrivnostni gozd. V tej zgodbi pa nastopa osamljena rdeča mušnica, ki spoznava nove prijatelje, z njimi komunicira ter se počasi začenja zavedati svojega poslanstva v gozdu. Njen klobuk obišče kar nekaj žuželk, ki s svojimi raznolikimi karakterji obarvajo razpoloženja v zgodbi. Vse pa se spremeni, ko bela sova v kljunu prinese pismo, v njem pa skrivnost lepote gozda in njegovih čudovitih barv ob svetlobi kresnic in čudovitega petja mavrične ptice. Očarana mušnica na koncu spozna, da v gozdu ni sama, saj v njeni bližini zraste nova mala mušnica, nova prijateljica.

Poučni del zgodbe je v tem, da otroci spoznajo lepote gozda ob živalih, ki nastopajo v zgodbi, ter vse spremembe, ki se dogajajo v prelepem gozdu od pomladi do jeseni. Predvsem pa je v zgodbi poudarjen odnos do neokrnjene narave, saj so rdeče mušnice strupene in jih ne smemo nabirati, so pa čudovit okras naravi. 

Ilustracije Primoža Fučke nazorno prikazujejo lepote tega neokrnjenega in čarobnega gozda. V knjigi so z natančno roko ilustratorja prikazane rastline in živali v svojih pomembnih vlogah, svoj karakter pa jim dajejo počlovečeni izrazi njihovih obrazov. Tudi gozdni škrat ima posebno vlogo v gozdu. Je varuh gozda in miru v njem, predrami pa ga čudovito petje mavrične ptice.

Pomemben del zgodbe je zavedanje, da ima narava svoj red in harmonijo, da so vse stvari na svojem mestu, skladno z letnimi časi pa se vse ciklično spreminja in obnavlja in prav zato nas obisk gozda tako pomirja in poveže z naravo.

Niko Ličen

Oglejte si tudi