Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

E-knjižnica

Živimo v turbulentnih časih. Kmalu bo preteklo leto dni, odkar se v knjižnici iz tedna v teden soočamo z novimi izzivi, s katerimi se skušamo prilagoditi spreminjajočim se odlokom vlade RS in priporočilom NIJZ glede koronavirusa, hkrati pa želimo našim uporabnikom omogočiti dostop do gradiva. Listanje gradiva z oslinjenimi prsti, ki je bilo vzrok številnih smrti v romanu Ime rože, je nenadoma postalo nevarno tudi za naše uporabnike. V skladu s priporočenimi smernicami je najboljša dezinfekcija za knjižnično gradivo čas, zato je potencialno okuženo gradivo najbolje izolirati, ga dati v karanteno. Tako vse gradivo, ki ga naši uporabniki vrnejo, odložimo na posebne police za (vsaj) tri dni.

Trenutno (v času pisanja članka) omogočamo članom vračanje ter izposojo vnaprej naročenega (rezerviranega) gradiva na zunanjih površinah knjižnice. Gradivo si naročite preko COBISS+ moje knjižnice, aplikacije mCobiss na telefonu, elektronske pošte ajdovscina@ajd.sik.si ali po telefonu 05 3644 250. V kolikor ste naročeni na naša obvestila, prejmete vse aktualne informacije o delovanju knjižnice na vaš elektronski naslov, oziroma, jih najdete na naši spletni strani www.ajd.sik.si.

V elektronsko varianto knjižnice lahko dostopate tudi od doma. Brez registracije lahko brskate po digitalni knjižnici Slovenije Dlibu, Kamri - digitalizirani kulturni dediščini slovenskih pokrajin. Na strani Europeane njeni ustvarjalci sodelujejo s tisočimi evropskimi arhivi, knjižnicami in muzeji, da za zabavo, izobraževanje in znanstvene namene delijo z nami kulturno dediščino Evrope. Pobrskate lahko po Obrazih slovenskih pokrajin, ki so spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin in Slovencev po svetu. Na dobreknjige.si lahko preberete, kaj vam priporočamo v branje slovenski knjižničarji. Vse to in še več vas čaka le s par kliki na stran.

Nekatere baze so zaščitene in za dostop potrebujete številko članske izkaznice in geslo.

Biblos ponuja izposojo elektronskih knjig. Zbirka se nenehno dopolnjuje. Trenutno lahko s številko izkaznice naše knjižnice dostopate do skoraj tisoč naslovov e-knjig. Hkrati si lahko izposodite največ štiri knjige, in sicer za 14 dni. Zamudnina se ne obračuna, saj se po 14 dneh možnost prebiranja e-knjige na vaši napravi ustavi. Elektronske knjige lahko berete na svojih pametnih telefonih, tablicah, računalnikih ali bralnikih. Elektronski bralnik, ki je prijazen do oči, si lahko izposodite tudi v knjižnici.

Od konca lanskega leta imamo v knjižnici novost – na portalu Audibook omogočamo izposojo zvočnih knjig. Trenutno lahko prisluhnete stotim strokovnih, leposlovnim, otroškim in mladinskim knjigam v slovenskem jeziku. Na eno člansko izkaznico si lahko izposodite do pet zvočnih knjig, in sicer za 14 dni, po preteku roka izposoja samodejno ugasne.

Pressreader: člani knjižnice lahko od doma prebirate številne svetovne in slovenske spletne časopise in revije. Izbirate lahko med več kot 7.300 naslovi dnevnega časopisja in revij, iz več kot sto držav in v več kot 60 jezikih sveta, med njimi boste tu našli tudi Delo, Dnevnik, Nedeljski dnevnik, Slovenske novice ... Nabor revij pokriva različna in mnoga tematska področja (umetnost, moda, zdrava prehrana, računalništvo, podjetništvo, turizem, hišni ljubljenčki, avtomobilizem, glasba, vrtnarstvo, ročna dela, vzgoja …). Nove številke so dostopne že isti dan, ko izidejo v tiskani obliki. Če želite prebirati vsebine, ki so v jeziku, ki ga ne govorite, si besedilo lahko tudi prevedete v vaš najljubši jezik.

Uporaba vseh naštetih aplikacij je enostavna. Vse dodatne informacije najdete na naši spletni strani ali pa se obrnete na naše knjižničarje, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.

Viktorija Kante

Oglejte si tudi