Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Bron, ki žari kot zlato

Dramsko pevska skupina Zarja Društva upokojencev Ajdovščina je maja sodelovala na makedonskem festivalu Ohridski biser v Ohridu.
Mamljiva ponudba je prišla do naših ušes in ni se bilo težko odločiti, da bomo sodelovale. Po predhodnih pripravah in skrbno pripravljenemu programu smo odšle na pot. Pevski avtobus smo sestavili s Sanjami s kitaro iz Nove Gorice, Vokalno skupino Iris iz Izlak in DPS Zarjo iz Ajdovščine.

Prvi počitek smo si privoščili v Nišu in naslednji dan potovali skozi Skopje do Ohrida. Nastanili smo se v hotelu Desaret s pogledom na prelepo Ohridsko jezero. Zvečer smo se sestali z organizatorjem festivala dr. Zoranom Strezovskim. Ob dobrodošlici smo izvedeli tudi vse podrobnosti glede festivala, nastpov, ogledov. 

Četrtek je bil bogat z ogledi. V Etno muzeju so nam prikazali izdelavo papirja, obiskali smo cerkev sv. Sofije, staro antropološko gledališče, ki je bilo zgrajeno leta 200 pred našim štetjem, Samuelovo trdnjavo, ki se nahaja nad gledališčem. Plaošnik, ki se nahaja 250 m pod trdnjavo je arheološko najdišče. V prihodnosti bo celoten kompleks obnovljen kot v času sv. Klementa. Cerkev je leta 893 zgradil sv. Klement na temelju zgodnje krščanske bazilike in je bila posvečena sv. Panteleimonu. Tu je bila ohridska književna šola, središče slavistične literarne in kulturne dejavnosti, kjer je bilo izobraženih več kot 3.500 učencev. Pot nas je vodila do cerkve sv. Jovana, po mostu želja, kjer se je ogled končal. Zvečer je bilo v Ohridu še uradno odprtje festivala in nastop vseh zborov.

Petek je bil težko pričakovan dan. Najprej so se zbori predstavili s prostim programom v cerkvi sv. Cirila in Metoda, tekmovalni program pa se je preselil v dvorano kulturnega doma v Ohridu. Žirija pod vodstvom brejskega zborovodje in skladatelja Mirana Rustje je prisluhnila pevcem in jih ocenila.

V soboto smo z ladjo pluli po Ohridskem jezeru do samostana sv. Nauma. Stoji na visoki skali nad jezerom blizu meje z Albanijo. Zaradi privlačnega videza je priljubljena turistična točka. V bližini so slikoviti izviri reke Črni Drim, ki jezeru dovaja največ vode. 

Zaključek  festivala je bil z podelitvijo certifikatov in priznanj. Zlatega priznanja so se razveselili moški pevski zbor Provox z Matejem Petejanom, Vokalna skupina Iris z Blažem Rojkom in mešani pevski zbor Jacobus Gallus z Markom Sancinom. Pevski del Zarje z Marijo Terčelj je osvojil bron, ki pa žari kot zlato.

Nevenka Vidmar

Oglejte si tudi