Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Dialogi

Od 4. aprila do 2. maja se v prostoru Dolenjske predstavlja sedemnajst članov Društva likovnih umetnikov Severne Primorske na povratni izmenjalni razstavi, ki je sledila marčevskemu gostovanju dolenjskih umetnikov v Lokarjevi galeriji. Tako kot so dolenjski umetniki prinesli v naš prostor avtorski vpliv kulturnega prostora jugovzhodnega dela Slovenije, smo mi prinesli naš v njihov kulturni prostor. V obeh primerih gre za pomemben nastop in prikaz recentne likovne umetnosti, ki valovi slovensko likovno artistično gladino.

Na tem prostoru, v katerem delujejo naši člani, se prepletata in dopolnjujeta slovanski in romanski kulturni prostor. Naši člani so tako diplomanti Ljubljanske Akademija za likovno umetnost in oblikovanje ter drugih slovenskih umetniških šol, beneške Accademie di Belle Arti in Milanske Brere. Prav ta 'prepletenost' kulturnega okolja bogati našo individualno ustvarjalnost in daje nove vzpodbude v ustvarjalnem procesu, ki se manifestira v odmevnih rezultatih naših članov tako doma kot v tujini.

Na prvi pogled smo si vsi člani različni, drugačni. Vsak se trudi razviti lastno likovno govorico, ki jo kot vrednoto prispeva v ta prostor. Mnogim postane pretesno delovati le v ožjem, lokalnem krogu, zato iščejo svojo samopotrditev tudi v tujini, drugim je dovolj, če vse življenje slikajo 'skozi okno' svojega ateljeja, spet drugi poskušajo z najrazličnejšimi preobrati in spremembami opozoriti na svoje ustvarjanje in na problematiko, ki jo obravnavajo. Smo individualisti, hkrati pa lahko skupaj ustvarimo nekaj lepega, kljub vsemu, kar se dogaja okrog nas.

Na tokratni skupinski razstavi v Novem mestu razstavljajo Vladimir Bačič, Lucijan Bratuš, Nataša Gregorič, Danilo Jejčič, Azad Karim, Anja Kranjc, Olga Kolenc, Klavdija Marušič, Andrej Perko, Kristina Rutar, Ivan Skubin, Katarina Spaval, Bogdan Soban, Luka Širok, Teja Tegelj, Andrea Verdelago in Tina Volarič. Ko primerjamo vse te različne umetniške govorice in medsebojne dialoge del naših ustvarjalcev, lahko začutimo vso ustvarjalno igrivost, ki daje vsakokratni društveni razstavi pravo vrednost. Bogastvo oblik in osebnih pogledov, reševanje aktualne likovne problematike in iskanje avtentičnih odgovorov na izzive sodobnega sveta so dosežki, ki jih tudi ta skupinska razstava artikulira v skupno sporočilo gledalcu. Raznolikost ali likovni Dialogi, kot najpomembnejša vrednota, se kot rdeča nit vije skozi predstavljena dela.

Vladimir Bačič

Oglejte si tudi