Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Klemenčičeve Čarobne gosli

Sreda, 7. marec 2018, je bila za učence in delavce OŠ Šturje Ajdovščina posebej praznična. Po dveh letih vaj in priprav so namreč učenci – člani lutkovnega krožka premierno uprizorili Čarobne gosli. To je četrta predstava, s katero že desetletje učenci in delavci šole obujamo in na ta način ohranjamo dediščino ustanovitelja slovenskega lutkovnega gledališča Milana Klemenčiča.

Znano je, da je slikar, fotograf in lutkar Milan Klemenčič prav v Šturjah 22. decembra leta 2010 na svojem domu ustanovil prvo slovensko lutkovno gledališče. Za povabljene je v sodelovanju z ženo Pepco odigral Mrtveca v rdečem plašču, lutkovno igro, za katero je sam priredil besedilo, izdelal oder in lutke ter odigral skoraj vse vloge. Betino je odigrala žena Pepca.

Po več kot 100 letih Klemenčičeve lutke še vedno navdušujejo veliko in malo občinstvo. Predstave z njegovimi lutkami oziroma replikami igrajo v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Malo in veliko občinstvo pa že 10 let navdušujejo tudi lutke, ki domujejo na OŠ Šturje.

Šolske lutke so originali. Ogrodje zanje izdeluje učitelj tehnike in tehnologije Erik Černigoj, oblačijo jih Petra Ušaj, Martina Makovec in Tanja Bratina. Glave zanje je izdeloval likovni pedagog Bojan Bole. Prav vsako osebo iz besedila je dobro preučil in naredil za lutke unikatne glave. Gospod Bole je izdelal tudi oder in kulise za vsakokratno predstavo. Za prvo predstavo je kulise dokončala slikarka Julijana Božič, za tokratno pa, ker je gospod Bole septembra umrl, kiparka Tea Curk Sorta.

Lutke vsakokrat vodijo učenci pod vodstvom mentorice gospe Silvane Mislej.

Predstave odigrajo v učilnici, intimnem prostoru, saj so lutke velike le 15 centimetrov in pritegnejo pozornost slehernega gledalca. Trudimo se, da je vzdušje na vsaki predstavi prav tako čarobno, kot je bilo na zimski večer pred 108 leti na domu Milana Klemenčiča.

Čarobne lutke in čarobni večer za Čarobne gosli.

V predstavi je glavni junak Gašperček Lariferi, ki ga imenitno vodi Leo Pižent. Gašperček je preprost, na videz naiven, ob koncu pa tisti, ki zna, četudi s pomočjo srečnih naključij, poskrbeti zase. Ves čas pa spravlja gledalce v smeh.

Ostale lutke vodijo Zarja Bizjak (trabant, natakar Filip, baron Cacelj in kmet Strniščnik), Julija Červ (krošnjar Uzmič in trabant), Lea Krapež (dvorna dama in razbojnik Lovež), Jana Likar Ivanov (princesa Amalija, razbojnik Grabež in Zvitec, mestni pisar), Kiana Petrič (Marjeta in Pravičar, mestni sodnik) ter Mali Vidmar Vrabec (Bakrezius in knez Rihard),

Vsi lutkarji so skoraj profesionalno animirali lutke. Te so pritegnile pozornost gledalcev in jih zapeljale v svoj svet. Dekleta so imele več vlog, vsaki lutki so dale svoj glas: zdaj globok in veljaven, nato premeten ali zavajajoč. Kot je zahtevala oseba. Govor je bil razumljiv in prepričljiv.

Lutkarji so ob igranju poskrbeli tudi za menjavo devetih scen. Vse je šlo hitro, glasba iz klasičnih del je gledalcem omogočila, da so zbrano čakali na nadaljevanje.

Ob koncu je lutkarjem in mentorici gospe Silvani Mislej zaploskalo malo in veliko občinstvo.

Predstavo so lutkarji 7. in 8. marca odigrali osemkrat. Dopoldan za svoje sošolce, zvečer za ostale. Verjamem, da bodo veseli še kakšnega povabila!

Ksenija Černigoj

Oglejte si tudi