Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Usposabljanje za deficitarne poklice

Po zadnjih podatkih Zavoda za zaposlovanje, območne službe Nova gorica, ki pokriva severnoprimorske občine, se je v prvih štirih mesecih tega leta zaposlilo 1.130 dotlej brezposelnih oseb. Število brezposelnih se je tako zmanjšalo na 3.104. Ob tem pa je v regiji odprtih kar 2.292 delovnih mest, za katere ni ustreznih kadrov. Gre torej za izrazito neskladje na trgu delovne sile, zato je območna služba stopila v akcijo z novim javnim povabilom 'Usposabljamo lokalno'.

Novo javno povabilo je namenjeno usposabljanju brezposelnih oseb za deficitarne poklice kot so v tem trenutku kuhinjski in natakarski pomočnik, upravljavec strojev pri obdelavi kovinskih izdelkov, komercialist in skladiščnik. Program se izvaja kot usposabljanje na konkretnem delovnem mestu, neposredno pri delodajalcu. Usposabljanje traja tri mesece in poteka brez delovnega razmerja. Predpogoj je, da so brezposelni prijavljeni na ZRSZ najmanj tri mesece.

Cilj ukrepa je izboljšati zaposlitvene možnosti brezposelnih, povečati njihovo konkurenčnost na trgu dela ter pridobitev in krepitev sposobnosti, znanj, veščin in spretnosti ter odpravljati strukturno neskladje na trgu delovne sile.

Oglejte si tudi