Prva borza lokalnih živil Vipavske doline je 19. februarja v veliko sejno sobo Območne obrtne zbornice Ajdovščina privabila pestro zasedbo - prve stike je tokrat vzpostavilo 25 ponudnikov lokalno pridelane hrane in izdelkov ter 20 gostincev, ki v svoje jedilnike že vključujejo lokalna živila. Ker pa so lokalni pridelovalci zaenkrat še majhni in imajo zato omejeno ponudbo pridelkov, želijo vzpostaviti nek zbirni center, kjer bodo zainteresirani gostinci in drugi lahko na enem mestu dobili pridelke celotne lokalne ponudbe.
Pobuda za tovrstno srečanje je vzklila v Društva rejcev drobnice Goriške in Vipavske. Rejci ugotavljajo, da mlado jagnjetino pretežno prodajajo tujim kupcem, sodelovanja z domačimi gostinci pa je zelo malo. Pridelovalci lokalnih živil si želijo krog svojih strank še razširiti, zato je borza prava priložnost za tesnejše lokalno sodelovanje. Izvedli naj bi jo dvakrat na leto.
Borza lokalnih živil Vipavske doline je sicer le eden izmed ukrepov Občine Ajdovščina za spodbujanje lokalne pridelave živil. V zadnjih letih je uvedla različne ukrepe, da bi spodbudila pridelavo; v letošnjem razpisu je tudi povečanje subvencij za urejanje trajnih nasadov in nekaj dodatnih možnosti za vlaganje v vrtnarstvo.