Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Praznovanje 3. svetovnega dne čebel

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je leta 2017 v New Yorku, na pobudo Slovenije, 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Prvo praznovanje svetovnega dne čebel je bilo v Žirovnici na Gorenjskem, kjer je bil 20. maja 1734 rojen znameniti čebelar Anton Janša.
Od razglasitve naprej se za praznovanje SDČ odločajo številne institucije, organizacije in različna združenja po celem svetu. Glavne aktivnosti povezane s praznovanjem svetovnega dne čebel pri nas koordinira Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano ob sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. 

Zaradi pandemije bo letošnje obeleževanje dneva čebel potekalo preko medijev, spletnih javljanj in različnih objav na družbenih omrežjih. Glavni namen ni praznovanje, ampak predvsem ozaveščanje širše javnosti, da so čebele in ostali opraševalci izredno pomembni, čebele pa v zadnjem obdobju močno ogrožene. Stroka je pripravila širok nabor ukrepov za boljše preživetje čebel, med njimi priporočajo sajenje avtohtonih medovitih rastlin, tudi okrasnih (denimo na balkonih), čim manjšo uporabo čebelam škodljivih pesticidov ali vsaj mulčenje cvetočih rastlin v sadovnjakih in vinogradih pred škropljenjem. Priporočajo še nakup medu in ostalih čebeljih pridelkov pri najbližjih čebelarjih.

Ob tem je dobro vedeti, da s tem, ko pomagamo čebelam, pomagamo tudi ostalim organizmom in nenazadnje tudi ljudem. Čebele namreč za dober razvoj in življenje potrebujejo skoraj enake življenjske pogoje kot ljudje. Čist zrak, vodo in zdravo okolje brez onesnaženosti. Takšno okolje pa je tudi bolj zdravo za življenje ljudi.

Oglejte si tudi