Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Prvo srečanje programa Interreg Adrion

V septembru je potekalo uvodno srečanje projekta TransCPEarlyWarning, programa Interreg Adrion, v katerega je vključena tudi Občina Ajdovščina. Cilj projekta je uskladiti delovanje sistema civilne zaščite v primeru nesreč na jadransko-jonskem območju.

Program Interreg Adrion je aktiven tudi v koronskih časih. 17. in 23. septembra je potekalo uvodno 'online' srečanje, v katerem so zasnovali osnovne cilje projekta. Splošni cilj programa ADRION, v katerega se je kot projektni partner z junijem vključila tudi Občina Ajdovščina, je povečati raven sodelovanja med nacionalnimi institucijami civilne zaščite pri obravnavanju naravnih tveganj in tveganj, ki jih ustvari človek. Predvsem se projekt osredotoča na faze zgodnjega opozarjanja ter zagotavljanja učinkovitega posredovanja ob nesrečah. Namen je vzpostaviti sistemski model na podlagi temeljite študije zakonodaje, postopkov, procesov posameznih območij … Sledila pa bo tudi podrobna preučitev že obstoječih sistemov in virov podatkov v različnih državah jadranskega in jonskega območja. Ta platforma bo predmet pilotnega testiranja v 7 državah, ki sodelujejo v projektu: Sloveniji, Italiji, Grčiji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Črni gori in Albaniji. Izkušnje, pridobljene s pilotnim testiranjem, bodo predstavljale podlago za razvoj strateškega in akcijskega načrta, ki bosta ponujala skupno vizijo in rešitve za zgodnje opozarjanje na naravna tveganja in tista, ki jih ustvari človek. Projekt TransCPEarlyWarning se bo osredotočil na skrbno izbrano podskupino naravnih in človeško ustvarjenih nevarnosti, ki so prisotne na tem območju. Območje se namreč sooča z različnimi nevarnostmi, vključno s potresi, požari, poplavami, žledom, sušo, vročinskimi valovi, onesnaževanjem in industrijskimi nesrečami. Glede na vrsto nevarnosti se lahko lestvica, vrsta intervencije zgodnjega opozarjanja na nesreče in razpoložljivi intervali precej razlikujejo. Heterogenost med različnimi državami se kaže že pri terminologiji, z opisom nevarnosti in se stopnjuje z raznolikimi predpisi, sistemi in procesi. Prav s platformo TransCPEarlyWarning se bo poskušalo strukture poenotiti. Zaključek projekta TransCPEarlyWarning je načrtovan avgusta 2022. Vodilni projektni partner je italijanska regija Molise v Italiji, preostali projektni partnerji so poleg Občine Ajdovščina in Inštituta Jožef Stefan še naslednji: Inštitut za industrijske sisteme, raziskovalno-inovacijski center ATHENA in Decentralizirana uprava Krete v Grčiji, Varaždinska, Splitsko-dalmatinska županija na Hrvaškem, Regionalni svet Drača in Fakulteta za gozdarske vede v Albaniji, Uprava za civilno zaščito in gasilstvo neretvanskega kantona v Bosni  ter stara kraljeva prestolnica Cetinje v Črni gori.

Projekt je sofinanciran iz Programa INTERREG V-B Adriatic-Ionian ADRION Programme 2014-2020, Second Call for Proposal – Priority Axis

Oglejte si tudi