Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

Delavnica – optimalno namakanje kmetijskih kultur

Projektni partnerji projekta LIFE ViVaCCAdapt (LIFE15 CCA/SI/000070), med katerimi je tudi Občina Ajdovščina, so v torek, 14. maja 2019 v prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina pripravili že tretjo delavnico na temo strokovno pravilnega namakanja, na katero so bili vabljeni predstavniki kmetijskih gospodarstev, ki so že od samega začetka vključeni v projekt. Po delavnici je sledilo še šesto delovno srečanje projektnih partnerjev.
Delavnica se je začela s pozdravnim nagovorom koordinatorice Patricije Štor iz Razvojne agencije ROD, ki je najprej predstavila rezultate dosedanjega dela projekta LIFE ViVaCCAdapt. Sledila je predstavitev dr. Andreje Sušnik iz Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) na temo sorodnega projekta DriDanube – Tveganje za sušo v Podonavski regiji. Pri slednjem gre za razvoj inovativnega sušnega uporabniškega servisa, ki bo združeval raznolike podatke, vključno s podatki, pridobljenimi s poročanjem s terena. Razmere tako spremlja več kot 1000 poročevalcev, ki preko enostavnega spletnega obrazca posredujejo povratne informacije. Poročevalska mreža je vzpostavljena tudi v Sloveniji, kjer je trenutno registriranih 60 poročevalcev. Poročevalci spremljajo razvoj suše na svoji kmetiji ter posredujejo podatke na ARSO, kjer jih obdelajo, izdelajo karto posledic suše in jih primerjajo s satelitskimi podatki. Sateliti namreč zaznavajo, kje suša je, opišejo stopnjo poškodbe in prizadetost rastlin. Dr. Andreja Sušnik je svojo predstavitev projekta zaključila s povabilom novim poročevalcem k vključitvi v projekt na našem območju.

V nadaljevanju delavnice je dr. Marina Pintar iz Biotehniške Fakultete Univerze v Ljubljani predstavila rezultate in ugotovitve dosedanjega dela na sistemu za podporo odločanja o namakanju imenovanem SPON. V sklopu projekta LIFE ViVaCCAdapt je bilo namreč vgrajenih 35 TDR sond, ki merijo vlago v tleh. Ti podatki so, skupaj z napovedjo evapotranspiracije in padavin ter podatki o rastlini in tleh, osnova za izračun potrebe po namakanju za nekaj dni vnaprej. Predstavila je rezultate meritev vode v tleh na parcelah udeležencev ter samo delovanje sistema. Omenila je težave, ki jih povzročata vipavska težka zemlja in glinasta ilovnata tla, ki narekujejo potrebo po dodatni kalibraciji merilnikov.

Luka Honzak, predstavnik podjetja BO-MO d. o. o. je udeležencem delavnice podrobno pojasnil delovanje sistema SPON, predvsem s tehničnega vidika. Sistem namreč uporabnikom omogoča vpogled v dnevno ažurirana priporočila za namakanje prek domačega računalnika ali pametnega telefona. Udeležencem so bili posredovani tudi uporabniški podatki za dostopanje do sistema SPON. V zadnjem delu delavnice so bili vsi omenjeni strokovnjaki na voljo udeležencem za individualni posvet. Podali so jim tudi priporočila za učinkovitejšo uporabo sistema na podlagi meritev iz njihovih zemljišč.

Deževen in hladen majski dan so projektni partnerji izkoristili še za delovno srečanje, na katerem so podrobno predelali poročilo kontrolnega obiska iz Bruslja iz marca 2019 in si začrtali nove delovne korake uspešne izvedbe projekta.

Delovna skupina LIFE ViVaCCAdapt iz Ajdovščine

»Operacija se delno sofinancira iz programa LIFE za obdobje 2014-2020, podprograma za podnebne ukrepe, prednostnega področja prilagajanje podnebnim spremembam, št. projekta LIFE15 CCA/SI/000070 – LIFE ViVaCCAdapt«.

Oglejte si tudi