Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Državno odlikovanje prof. dr. Ani Kranjc

Na posebni slovesnosti, ki je potekala 11. junija 2019 v predsedniški palači v Ljubljani, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, podelil državno odlikovanje red za zasluge prof. dr. Ani Krajnc, predsednici Univerze za tretje življenjsko obdobje.
Priznanje je prejela na pobudo Andragoškega centra Slovenije za njen velik prispevek k razvoju izobraževanja odraslih v Sloveniji in drugje ter pri uveljavitvi Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje.
Dr. Ana Krajnc je bila prva predavateljica andragogike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Svoje življenje posveča raziskovanju izobraževanja odraslih in uvajanju inovativnih modelov tega izobraževanja v prakso. Sodelovala je v UNESCO-vi raziskovalni skupini za komparativno andragogiko ter bila v upravnem odboru Mednarodnega sveta University of British Columbia v Vancouvru.

Ustanovila je prvo slovensko revijo za izobraževanje odraslih 'Andragoška spoznanja' in bila njena glavna urednica devetnajst let (1994 – 2013).

Je zagovornica humanističnega pristopa v izobraževanju, vseživljenjskega izobraževanja, družbene pravičnosti in dejavne starosti. Je soustanoviteljica Univerze za tretje življenjsko obdobje in zadnje desetletje tudi zavzeta in vizionarska predsednica mreže Slovenka univerza za tretje življenjsko obdobje, ki združuje 53 univerz po Sloveniji v katerih je vključenih 18.000 študentov.

Vidno ganjena, se je po prejemu priznanja zahvalila predsedniku države in dejala, da jo je priznanje presenetilo. Vendar to ni priznanje samo njej, ampak pomeni priznanje vsem, ki delujejo na tem področju in dodala: »Hvala lepa predsedniku države, ker je vedno želel biti predsednik vseh Slovencev!«

Ob zaključku pa mi dovolite, da dr. Ani Krajnc za prejeto državno odlikovanje iskreno čestitam v svojem in tudi v imenu vseh članov društva MOST Univerza za tretje življenjsko obdobje v Ajdovščini. Ponosni smo nanjo in vedno dobrodošla med nami.

 

Vera Kodrič

Oglejte si tudi