Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Društvo upokojencev Ajdovščina

Vsako leto 5. decembra praznujemo mednarodni dan prostovoljstva, praznik vseh prostovoljcev in prostovoljk, ki opozarja na njihov prispevek k družbeni blaginji. Z razglasitvijo dneva prostovoljstva leta 1985 so Združeni narodi želeli poudariti pomen solidarnosti za preživetje in socialni napredek naše družbe.

V okviru ZDUS že 17 let Društvo upokojencev Ajdovščina s prostovoljci izvaja socialnovarstveni program Starejši za starejše za višjo kakovost življenja doma z namenom, da pomagajo drug drugemu, predvsem takrat, ko starejši ne zmorejo v celoti skrbeti zase. Prostovoljci se povezujejo, starejšim z obiski prinašajo na dom urice prijaznega klepeta in pomoč. Trenutno deluje 32 prostovoljk in prostovoljcev, vodita pa jih koordinatorka Irena Vidmar in namestnica Dragica Ergaver. Doslej so pri 2.645 starejših osebah opravili 15.188 obiskov, 859 starostnikom pa nudili 7.452 raznih pomoči. Žal v program še niso vključene prav vse krajevne skupnosti oziroma mestne ulice v občini, a bi to omogočili, če bi se v program vključili še novi prostovoljci.

Praznovanju z obeležjem dneva prostovoljstva so se prostovoljcem humanitarnega programa pridružili še poverjeniki društva, člani DPS Zarja in ŽePZ Večernica, člani upravnih organov in komisij društva, ki skozi leto prav tako opravijo nešteto prostovoljnih ur. Prireditev se je odvijala v dvorani KS Planina. Gostitelji kulturnega programa so bili Društvo planinskih gospodinj in dramska skupina. Pripravili so lep program, s predstavitvijo krajevne skupnosti v slikoviti izvedbi Mateje Rosa in Jerneja Česna, ki je program povezoval. Za prisrčen uvod v sproščen skupni popoldan so poskrbeli najmlajši Planinčki, ki so zapeli tri pesmice in poželi iskreno navdušenje vseh v dvorani. Prisotne sta pozdravila predstavnica krajevne skupnosti Špela Štokelj in predsednik DU Ajdovščina Maksimiljan Marc. Predsednik je predstavil delovanje društva skozi leto, ki je kljub omejitvam aktivno in uspešno izvajalo svoje poslanstvo. V nadaljevanju se je predstavila Dramsko pevska skupina Zarja, s solistom Bojanom Pergarjem in harmonikarjem Maurom Deferrijem pod vodstvom Zore Gregorc in odpela venček zimzelenih pesmic. 

Predstavitev knjige pravljic, Zverinice z roba gozda, je bila toplo sprejeta, saj je delo članice društva, domačinke Marije Božič in njene hčerke Julijane Božič. Marija je napisala deset pravljic in jih simpatično predstavila, obogatile pa so jo umetniške ilustracije.

ŽePZ Večernica se je predstavila s petjem treh pesmi pod vodstvom Mirana Rustje. Zbor je okrepljen z novimi pevkami, kar daje zboru novega elana.

Smeh je pol zdravja in ob igri Dušana Česna se je publika v dvorani pošteno nasmejala. Katrca, kot so naslovili igro, je nudila zaplete, igralci Martin Marc, Bruno Kržišnik in Maja Gogala pa so na duhovit način predstavili zgodbo.

Sledila je podelitev zahval zaslužnim prostovoljcem za 10 let dela, ki sta jih podelila Irena Vidmar in Maksimiljan Marc. Jošti Terbižan, Majdi Turk, Miri Štor in Vidi Gerljevič iskrene čestitke za njihovo dolgoletno humano in nesebično delo.

Čestitke so sledile vsem, ki delajo v dobrobit sočloveka, ki krepijo humanosti in solidarnost v lokalni skupnosti.

Nevenka Vidmar, DU Ajdovščina

 

Oglejte si tudi