Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Bobarska noč v Višnjah uspela že 11. leto

Tudi letos je v nedeljo, 4. 8. 2019, v Višnjah nad Colom potekala najboljša veselica ‒ vsaj tako je bilo slišati med obiskovalci. Posebnost naše ponudbe je bobova enolončnica, ki jo odlično pripravi Lojze B. Člani društva ŠKD Bob jo vsako leto brezplačno nudimo obiskovalcem veselice, dokler je ne zmanjka. Stročnica bob predstavlja simbol naše vasi. Po njej smo prebivalci Višenj znani kot "Bobarji". Za nas ta vzdevek nikakor ni žalitev, temveč ponos. 

Bob naj bi po nekaterih podatkih gojili in uživali že več tisočletij. Spada v popolnoma drug rod kot fižol, zaradi česar imata tudi popolnoma različni botanični imeni, različen način rasti in zunanji izgled. Po okusu so zrna boba precej podobna fižolu, imajo pa debelejšo lupino, ki se jo zelo enostavno odstrani. Bob se lahko v kulinariki uporablja na razne načine, npr. v solatah, boranjah, rižotah, juhah itd. Kuhano zrnje se lahko pretlači in iz njega naredi pire, nekuhano (suho) zrnje pa se lahko zmelje v moko in dodaja k jedem za zgoščevanje ali za obogatitev.

Na veselici je dišalo po divjačinskem golažu s polento, odojku, peki piščancev, čevapčičev in klobas, ocvrtem krompirčku itd. V poznih popoldanskih urah smo obiskovalce postregli z brezplačno kavo, ki so jo raznosili naši pridni natakarji in natakarice, otroke pa smo razveselili s sladoledom. Posebnost ponudbe na naši veselici je tudi domač kruh in žemljice, ki jih spečejo pridne roke vaških gospodinj; naši dobri mojstri peke pa skrbijo za obilne porcije odlično pečenih čevapčičev.

Za dobro glasbo in odličen žur je letos poskrbel ansambel Nemir. Šest fantov z Dolenjske je pridno igralo in pelo različne zvrsti glasbe. Plesalo se je na narodno-zabavno, dalmatinsko in celo rock glasbo. Mladina je plesala do poznih jutranjih ur, tudi ko je ansambel že zaključil z igranjem. Fantje so vzeli harmoniko s kovčka in žur se je nadaljeval. Naši pridni redarji so uspešno skrbeli za varnost in za polna parkirišča.

Tudi letos smo na veselici igrali igro, katere nagrada je bil domač sušen pršut, ki ga vsako leto podari član našega društva Ivan K. Oddali smo ga v sosednjo vas Podkraj. Zmagovalec je uspešno ocenil najbližje število bobovih semen v vrečki, ki je visela poleg pršuta na mlajčku.

Člani društva Bob se ob tej priliki zahvaljujemo vsem sponzorjem, vaščanom in vsem, ki nam kakorkoli po svojih močeh pomagate pri organizaciji in izvedbi veselice. Zahvaljujemo se tudi vsem obiskovalcem, ki nas podpirate in nam dajete zagon za naprej. In hvala vsem članom društva ŠKD Bob, saj znamo stopiti skupaj in s skupnimi močmi organizirati menda najboljšo veselico.

 

Tadeja Bajc 

Oglejte si tudi