Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Ansambel Špadni fantje v polfinalnem izboru

O ansamblu Špadni fantje smo že pisali, tokrat pa se javljamo z najnovejšo novičko. Mladi glasbeniki so se uvrstili v polfinalni izbor za najodmevnejši festival slovenske narodno zabavne glasbe - festival Slovenska polka in valček 2019. Izmed 81 prijavljenih skladbic, se je med 24 polfinalnih uvrstila tudi njihova najnovejša polka 'Srečen človek'.
Primorski kvartet prihaja iz osrčja Vipavske doline in njene neposredne okolice. Začetki enega redkih ansamblov na vipavskem segajo v leto 2010, ko jih je združila neizmerna želja po preigravanju in prepevanju domačih viž. Poleg narodno zabavne glasbe, so svoj repertoar obogatili tudi s slovenskimi ter tujimi zabavnimi hiti, evergreeni, vse od rock'n'rolla in žurerskih YU rock komadov, do nostalgičnih melodij Dalmacije in »a cappella« petja.
Prvotno zasedbo so sestavljali Matej Šček, Matevž Črv, Marko Troha in Aljaž Žgavc. Skupaj so preigravali na privatnih dogodkih, porokah in rojstnih dnevih. Od prvih začetkov se je zasedba malce spremenila.
Poleg Mateja Ščeka (Gradišče pi Vipavi) so trenutno v ansamblu še Tomaž Šček (Gradišče pri Vipavi), Nina Kovšca (Col) in David Puc (Višnje pri Colu). Iz privatnih dogodkov pa so prešli tudi na javne nastope in tekmovanja. Prvič so se širši javnosti predstavili lani na tekmovanju v Števerjanu, kjer so bili s prvim njihovim avtorskim komadom (v novi zasedbi) absolutni zmagovalci festivala.
Trenutno se ekipa pospešeno pripravlja na polfinalni nastop festivala Slovenska polka in valček 2019. Letos bo festival potekal malce drugače kot prejšnja leta. Polfinalni izbor bo potekal v dvanajstih glasbenih dvobojih v oddaji Slovenski pozdrav na RTVSLO1. Zmagovalca posameznega dvoboja pa bodo določila glasbena uredništva sedmih radijskih postaj.
Špadni fantje bodo nastopili v osmem glasbenem dvoboju, ki bo 12. aprila ob 20:00. Predstavili se bodo s skladbo 'Srečen človek', ki je delo Roka Švaba (melodija in aranžma) in g. Ivana Sivca (besedilo). Zaupali so mi, da so z Rokom Švabom iz ansambla Modrijani začeli sodelovati prav po naključju, ko so se istočasno 'zaljubili v isto besedilo z naslovom 'Čeprav se razhajava'. Rok je potem za besedilo napisal glasbo in ga predal Špadnim fantom. Kmalu zatem je sledilo tudi povabilo na nastop na odmevnem koncertu 'Noč Modrijanov 2018'.

Letošnja novost v ansamblu so nove obleke, ki bodo imele tudi malce vipavskega pridiha. Člani so namreč mnenja, da se Vipavsko dolino še premalo promovira in jo zato promovirajo tudi sami s pomočjo videospotov, glasbe in imidža. V polfinalnem nastopu festivala bodo Vipavsko dolino predstavili tudi skozi ljudi. S sabo peljejo Teodozijeve vojake in Hermana Franca -Hilla (kitarista in izdelovalca kitar iz Vipave).
Člani ansambla pravijo, da si v prihodnje želijo še veliko dobre glasbe, uspehov in večje prepoznavnosti tudi izven domače doline. Mi jim želimo vse dobro in držimo pesti za čim boljšo uvrstitev na prihajajočem festivalu. Bralce pa še enkrat vabimo k ogledu polfinalne oddaje, 12. aprila ob 20:00.

Kristina Birsa

Oglejte si tudi