Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Aktivni na likovnem področju

Učenci OŠ Šturje Ajdovščina so bili v preteklem koledarskem (in tudi šolskem) letu izredno aktivni na likovnem področju. Uspešno so sodelovali z domačimi ustvarjalci in kulturnimi ustanovami, nanizali več pomembnih dosežkov na različnih likovnih tekmovanjih ter razstavljali tako v galerijskih prostorih šole, kot drugje v domačem kraju in širše, kar je izrednega pomena za domače kulturno okolje, njegov razvoj in poznavanje ter ohranjanje naše kulturne dediščine.
Na OŠ Šturje Ajdovščina se z različnimi vsebinami trudimo za spodbujanje aktivnega in uspešnega delovanja učencev na različnih kulturnih področjih, tudi na likovnem. 'Šturski likovniki' so v preteklem letu, poleg udeležbe na mnogih likovnih srečanjih, oziroma extemporih, obiskih razstav in podobno, sodelovali tudi z domačimi ustvarjalci ali predstavniki raznih društev ter ustanov kot so Tanja Cigoj (Pilonova galerija), Anja Kranjc (kiparka in ilustratorka), Ana Maraž (ilustratorko), Jana Hladnik Tratnik (arhitektka), društvo invalidov Ajdovščina-Vipava, Matjaž Stibilj (Lavričeva knjižnica), Veronika Kos (kinološko društvo) in drugimi, s katerimi so izvajali skupne likovne akcije. 

Poleg priprave in izvedbe stalne razstave, ki krasi hodnike Upravne enote Ajdovščina, dveh začasnih razstav v Lavričevi knjižnici Ajdovščina, nekaj razstav v skupnih prostorih Zdravstvenega doma Ajdovščina in rednih razstav v šolskih prostorih, so nanizali tudi vrsto uspehov na raznih mednarodnih, državnih in regijskih likovnih tekmovanjih. Med slednjimi je vredno poudariti doseženo zlato priznanje na 51. Likovnem svetu otrok v Šoštanju, zlato priznanje na državnem natečaju Evropa v šoli, in srebrno priznanje na državnem bienalnem natečaju v Žalcu. 

Pohvalimo se lahko tudi z objavami v zborniku Zveze delovnih invalidov Slovenije, drugim mestom na mednarodnem natečaju 'Dom', objavami v otroški reviji Ciciban, ter nagrajenimi deli na XXII. Mednarodnem natečaju Hermanove galerije in mednarodnem grafičnem natečaju 'Po čebelah se zgleduj'.

Sama priznanja, pa niso tako pomembna, kot so izkušnje in občutja, ki jih učenci pridobijo ob podobnih dosežkih in izvedenih dejavnostih. Z njimi se učenci navajajo biti kulturno aktivni v svojem domačem okolju, zato s podobnimi dejavnostmi na OŠ Šturje Ajdovščina nadaljujemo tudi v šolskem letu 2019/2020.

Še v poletnih in jesenskih mesecih smo popestrili skupne prostore Zdravstvenega doma Ajdovščina z razstavo slikarskih del šturskih učencev iz prvega in drugega triletja, od novembra dalje ste si lahko v čakalnicah ogledovali 'slike velikanke', ki so jih prispevali učenci četrtih razredov, otroške ordinacije zdravstvenega doma pa bodo prav kmalu bogatejše za nova uokvirjena dela mlajših učencev ki obiskujejo likovni krožek in so na samostojnih slikah uprizorili svoja videnja na obiske pri zdravnikih. Poleg razstav v ZD Ajdovščina pa se nam v letošnjem letu obeta še vsaj ena razstava v Lavričevi knjižnici Ajdovščina, tokrat fotografska, v eni od lokalnih ustanov pa si bo mogoče ogledati likovna dela z motiviko otroškega videnja in družbenega sprejemanja invalidov, ter različnih del na temo arhitekturne dediščine domačega kraja. 

V aprilu bomo na šoli izvedli odprtje razstave našega tradicionalnega in v zadnjih letih državnega otroškega likovnega natečaja 'Drevo', pri katerem se moramo za sodelovanje zahvaliti komisiji iz domačega kulturnega okolja (v preteklem letu so to bile Polona Kunaver Ličen, Silva Copič in Ana Maraž).

Ob prelomu starega v novo leto smo bili na šoli veseli tudi novice, da je naša učenka uspešno sodelovala na državnem mladinskem fotografskem natečaju, ki je bil razpisan za mlade do 29. leta, ter da sta bili med več kot 1800 prejetimi delimi, za koledar Zveze prijateljev mladine od dvanajstih izbranih del, izbrani dve iz naše Občine, poleg dela učenke z OŠ Dobravlje, tudi delo učenke OŠ Šturje Ajdovščina.

Uspehe, ki jih učenci OŠ Šturje Ajdovščina (pa tudi drugih šol v naši občini) dosegajo, so nam vsem občanom lahko v ponos, dokaz in zagotovilo, da se domače kulturno okolje uspešno razvija. Zahvale za to si zaslužijo tako učenci, kot starši (ki mentorjem zaupajo in njihova delovanja z razumevanjem ter podporo sprejemajo), lokalna društva, ustanove ter posamezniki, ki se z veseljem odzovejo na povabila za sodelovanje. Vsem iskrena hvala!

Več o pestrem dogajanju in aktivnostih delovanju učencev OŠ Šturje Ajdovščina, lahko spremljate na šolski spletni strani. Obenem vas vabimo na odprtje fotografske razstave projekta 3. AFA 2019, ki nastaja v sodelovanju s fotografom Klemenom Bizjakom in bo razstavljena v avli naše šole do marca 2020. Vljudno vabljeni! 

 

LUM,

OŠ Šturje Ajdovščina

Oglejte si tudi