Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

400-letnica cerkve sv. Janeza

Cerkvica sv. Janeza Evangelista, ki se dviga nad vasjo Ustje, letos obhaja svojo 400-letnico. V sklopu praznovanj ob tem jubileju se na tem razglednem kraju od februarja vrstijo vsak mesec vseh vrst prireditve, tako kulturne (ob Prešernovem dnevu) in duhovne (ob dnevu staršev) kot glasbene (violinski in zborovski koncert) in celo kulinarične (praznik štrukljev).
Ob prazniku slovenske državnosti smo 22. junija medse povabili Jurija Paljka, pesnika, pisatelja, publicista in odgovornega urednika tednika Novi glas v Italiji, predvsem pa rojaka iz Vipavske doline in zavednega Slovenca, ki gleda domovino z drugačne, čezmejne perspektive.

V svojem nagovoru je poudaril pomen domovine, predvsem besede domoljubje, ki žal prevečkrat izginja iz našega slovarja. "V svetu sem se naučil, da tisti, ki ne spoštuje samega sebe, svojega jezika, svojega izročila, svoje zgodovine in zgodovine svojega naroda, prav zato, ker ne spoštuje samega sebe, tudi od drugih ni spoštovan," nam je položil na srce gospod Jurij. Praznični večer sta z domoljubnimi pesmimi popestrila mladinski in mešani pevski zbor z Ustja ter recitatorji.

V jeseni se bodo prireditve nadaljevale z instrumentalnim koncertom 16. septembra in z odprtjem razstave 29. septembra. Zaključile se bodo 30. septembra z zahvalno sveto mašo, ki jo bo daroval koprski škof.


Valentina Kobal

Oglejte si tudi