Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

11. april - dan šole na OŠ Šturje

11. aprila na naši šoli praznujemo dan šole in letos je bilo praznovanje še posebno slovesno, saj smo dnevu posvetili več dni.

Učenci od 1. do 5. razreda so si v Dvorani prve slovenske vlade ogledali filme in se udeležili pogovorov po predstavah. Prvo- in drugošolci so sledili 'Neverjetni zgodbi o velikanski hruški', tretješolci so zadrževali dih ob filmu 'Super fuzbalistični', četrto- in petošolci pa so občudovali 'Deklico in lisico'. Z izborom filmov so bili zadovoljni učitelji in otroci. Slednji so se imenitno izkazali tudi v pogovorih po filmu, ki jih je vodila gospa Ana Peršič, filmsko-vzgojna delavka Art kino mreže za primorsko regijo. Učenci so pokazali, da znajo opazovati, razmišljati in povedati svoje mnenje.

Za učence od 6. do 9. razreda so članice in član dramskega krožka, ki deluje pod mentorstvom gospe Petre Rodman, odigrali gledališko predstavo 'Pet Pepelk'.

Učenci vedno radi sledijo delu svojih sovrstnikov in tako je bilo tudi na četrtkovo jutro. Občinstvo v dvorani je prisluhnilo prijazni in razumevajoči babici (Julija Červ), ki je vnukinjama (Lara Valič in Špela Brecelj) povedala pravljico o petih Pepelkah...

"Nekoč sta v nekem kraljestvu živela kralj (Lea Krapež), ki je vedno in povsod spal, in njegov sin, kraljevič (Iza Kranjc), ki bi naredil vse, da mu ne bi bilo treba spati. Kraljevič je bil namreč radoveden in zelo rad je poslušal pravljico o Pepelki, saj se je zaljubil vanjo. Pravljičar (Julija Červ) se zaveda, da je njegova služba odvisna od tega, kako zadovoljna sta poslušalca, zato je vsak trenutek pripravljen ustreči. Imenitno se prilagaja in trudi, da bi obdržal naklonjenost poslušalcev. Kraljeviču uspe, da prepriča očeta, da je potrebno poiskati Pepelko. Zgodi se hitro in učinkovito, iskanja se bo lotil minister za policijo (Jana Likar Ivanov), človek, ki svet in ljudi razume dobesedno, a ga to ne moti, vztraja, zaslišuje … Pribočnik (Kiana Petrič) pripelje pet Pepelk, pravzaprav štiri Pepelke in eno Trnuljčico. Minister prepozna prevarantke, naj se še tako trudijo, da bi ga prepričale v svojo pravo identiteto. Prva Pepelka (Špela Brecelj) ne more obuti čevlja, druga (Lara Valič) mora zaradi svojega neubranega petja z odra, tretja (Lea Krapež) imenitno laže, da ne laže, četrta (Špela Brecelj) je pravzaprav Trnuljčica, peta (Julija Červ) očitna lažnivka, ne more kot Pepelka lahkotno skočiti na stol …

V realnem svetu ni Pepelke za princa, treba je pasti v pravljico. Kar pomeni, da se je treba prepustiti, čeprav se na ta način lahko zgodi tudi kaj neprijetnega. Padec lahko boli, lahko se poškoduješ, lahko tvegaš, da ni poti nazaj. A če ne tvegaš, ni sprememb.

Tako  kraljevič in minister skočita v pravljico o Marsovcih. Marsovec (Leo Pižent) jima razloži, da je na Marsu vse drugače. In gresta naprej, v veleblagovnico, kjer je vsega, kar si srce poželi, in spretna prodajalka (Lara Valič) prepričuje, da nujno potrebujeta, kar prodaja. Ko kraljevič pod kitajskim klobukom govori in pleše kitajsko, odpleše pred vrata Sneguljčice (Kiana Petrič) in upokojenega kralja (Leo Pižent), ki sta šla iz pravljice v resnični svet in se postarala. Kraljevič si oddahne, ko ugotovi, da je postarana gospa Sneguljčica, in še naprej išče Pepelko. Ponovno pade v pravljico, tokrat na viteški dvoboj belega (Lea Krapež) in črnega viteza (Julija Červ). Pojavi se Pepelka in razloži, da sta viteza njeni hudobni sestri, ki se borita za kraljeviča. Kraljevič končno v pravljici najde Pepelko (Kiana Petrič) in jo prosi za roko. Pepelka mu razloži, da bo to pomenilo, da bo za vedno ostal v pravljici. Kraljevič pošlje ministra domov, sam pa ostane s Pepelko, pripravljen sprejeti posledice svoje odločitve.

A konec razkriva nove možnosti – babica je Pepelka, ki se je postarala, in vnučki …"

Ves čas živahna in prepričljiva zgodba o iskanju smisla. Mladi igralci so prepričali z besedami in gibom. Z dobro izbrano glasbo so zapolnili trenutke teme, v katerih so učinkovito menjali kulise, ki jih je načrtovala likovna pedagoginja Anuša Blažko, izdelal pa hišnik Primož Bratina. Kaj vse je mogoče sestaviti iz preprostih elementov!

Predstava je dinamična, kar so igralci dosegli z imenitnim vživljanjem v posamezne vloge.

Čestitke gledališčnikom, ki znajo odigrati zahtevno besedilo na tak način, da je blizu sovrstnikom in ga na svoj način razumemo tudi odrasli.

Pet Pepelk so učenci odigrali tudi zvečer ob 19.00 za starše in prijatelje.

                                                                                   

Ksenija Černigoj

Oglejte si tudi