Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Sto članic in članov DU Ajdovščina v Veli Luki na Korčuli

"100 žensk na TRIGLAV," to je bila odmevna akcija revije Jana dolga leta z velikimi zadebeljenimi črkami doživeto opisana v tej ženski reviji. "100 članic in članov na letovanje," to je bil naš načrt in želje z razpisom že zgodaj spomladi, ko smo prek naših oglasnih poti povabili na 7-dnevno letovanje v Velo Luko na Korčulo.

Zanimiva ponudba, cenovno ugodna z  all inclusive aranžmanom, je bila vabljiva v tolikšni meri, da smo v kratkem času zbrali čez 110 letovalcev. Skupinica sedmih je odpotovala že v juniju, 97 pa v julijskem terminu.

Iz Ajdovščine smo odrinili 10. julija ob 24. uri, skupaj z avtobusom, ki je pripeljal z goriške strani in pobiral naše potnike od Črnič naprej. Pot je potekala tekoče, tako da smo bili že v jutranjih urah v Splitu, kjer smo se sprehodili, šli na kavico in se nato vkrcali na trajekt za Velo Luko. Dobre volje ni manjkalo, utrujeni pa so lahko zadremali.

V hotelu Posejdon nas je pričakal naš vodnik Dejan, nas prijazno pozdravil in nam na kratko predstavil, kako bo potekal teden našega dopustovanja. Hotel Posejdon stoji čisto ob morju, krasijo ga mogočne mediteranske palme s pogledom na luški zaliv, na nasprotni strani mestece Vela Luka. Najprej kosilo, nemestitev po sobah. Za počitek ni bilo časa, morje smaragdne barve, sonce s toplimi žarki je vabilo, da smo takoj zaplavali, se ohladili od dolge poti in uživali v osvežujoči vodi.

Vsako jutro smo se zbrali ob 7.30 ob obali in pod vodstvom naše Marjete razgibali telo v polurni telovadbi. Naš dopust je bil po želji vsakega posameznika aktiven, poleg plavanja in telovadbe je bilo veliko možnosti sprehodov po označenih poteh, pohodov na bližnje vspetine, možnost prevoza z ladjico na otoček Proid in tam kopanje, z vodnim taxijem, ki je vozil cel dan, prevoz v Velo Luko, kjer si lahko raziskoval mestece.

Organiziran smo imeli izlet v 46 km oddaljeno Lumbardo, kjer smo obiskali lokalnega pridelovalca vin in oljčnega olja, ter se kopali v enem izmed lepih zalivov. Tudi na izlet do meni najlepšega mesta Korčula smo imeli organiziran. Vodnica nas je s svojo pripovedjo popeljala v bogato zgodovino otoka in mesta Korčule. Sprehodili smo se po ozkih ulicah, ogledovali bogate izložbe, ogledali Moreške igre, ki so značilne za ta kraj, si privoščili sladoled ali kozarček lokalnega vina ali hladne pive.

Tudi v Veli Luki smo si ogledali zvečer koncert in ples njihove folklorne skupine. Mlada dekleta in fantje so prikazali njihove plese in navade. Lepo je bilo. Kdor je želel si je v spremstvu vodnika  ali posamično povzpel na vzpetino nad Velo Luko in si ogledal zanimivo Špiljo s prekrasnim razgledom na zaliv in mesto.

Bili smo tudi na pokopališču, kjer smo ob grobu nam priljubljenega pevca Oliverja Dragojeviča zapeli njegovo "Velo Luko."

Hrana je bila odlična, okusna in raznolika, najbolj zanimiva pa je bila  all inclusiv ponudba (pijača: od kave, piva, vina,  coctailov, žganih pijač, sokov) vse v neomejenih količinah. Nihče ni pretiraval in s tem smo pokazali tudi, da smo kulturni.

Dva večera smo imeli na terasi živo glasbo, tako da smo se lahko zavrteli ob zvokih dalmatinskih pesmi. Zadnji večer pa smo pripravili naš večer, večer DU Ajdovščina.

V dneh dopusta je šest  članic in članov praznovalo rojstni dan. Ena celo okroglo obletnico. Večer smo popestrili s kulturnim programom, naša pevska skupina "Vela Luka" je zapela nekaj pesmic, Rožica in Marjeta sta pripravili original šopke za slavljence, vsak je prejel penino, okrašeno s pentljo, ki jo je moral odpreti, tako da smo lahko nazdravili.

Prehitro je prišel zadnji dan, vendar strinjali smo se vsi; lepo je bilo, sproščeno, doživeto, prežeto z druženjem, oddihom, dobro voljo in zabavo. Vkrcali smo se na trajekt se z našima prijaznima voznikoma Stojanom in Andrejem od Splita do Ajdovščine varno pripeljali domov.

Rožica Kovač, DU AJDOVŠČINA

 

Oglejte si tudi