Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
9°C
-2°C
TOR.
10°C
-3°C

Zimske počitniške delavnice v Pilonovi galeriji

3865
Organizator: Pilonova galerija Ajdovščina
Vstopnina: 2 (cena posamične delavnice)
Deli

Zimske počitniške delavnice v Pilonovi galeriji

 

28. februar – 3. marec 2017

od 10. do 13. ure

 

Otroke od 6. do 12. leta vabimo, da zimske šolske počitnice ustvarjalno preživijo v Pilonovi galeriji v Ajdovščini.

Program:

torek, 28. februar: Prihaja pust

V stalni zbirki bomo poiskali sliko in fotografijo pustnih mask. Na Pilonovih barvnih diapozitivih bomo pogledali kako so v Ajdovščini pustno rajali pred petdesetimi leti. Ugotavljali bomo kako pustno rajamo danes. V delavnici bomo že vnaprej pripravljene maske iz papirmašeja okrasili in se našemili.

sreda, 1. marec: Zgodba o kruhu

Tradicija pekarstva v Ajdovščini je zelo stara. V stalni zbirki bomo najprej poiskali tihožitje iz katerega bo zadišalo po sveže pečenem kruhu in spoznali kako so nekdaj v mestu pekli kruh, tudi v današnji Pilonovi galeriji, kjer je bila uspešna pekarna. V zbirki bomo našli staro podobo peka mojstra in pečat Pilonove pekarne. Pogledali bomo še eno izmed najstarejših ohranjenih peči za peko kruha ter v delavnici izdelali svoje pekovske izdelke iz slanega testa. Med izdelovanjem bomo prebirali pravljice o kruhu.

četrtek, 2. marec: Arhitekturni detektivi

Ajdovščina se je na zemljevid pomembnih arhitekturnih dosežkov vpisovala že tisočletja nazaj. Na prvotni rimski naselbini je zrastla današnja Ajdovščina, ki se ponaša s pomembnimi javnimi in zasebnimi objekti. Mnoge javne objekte je zgradil ali obnovil arhitekt Svetozar Križaj, ki ga moramo prištevati ob bok pomembnih ajdovskih osebnosti zgodovine.

Kakšne stavbe mora mesto imeti, kje se le te nahajajo, kakšna je razlika med javno in zasebno arhitekturo, kako so objekti oblikovani glede na njihov namen in kakšna je naloga arhitekta, so vprašanja, ki si jih bomo zastavljali na poti našega detektivskega raziskovanja arhitekture v Ajdovščini.

Na sprehodu po mestu bomo poskušali najti nove načine dojemanja vsakdanjega prostora in za to uporabili vseh pet čutov. Po ogledu in skrbnem beleženju vtisov se bomo vrnili v Pilonovo galerijo, kjer bomo v delavnici kot pravi arhitekti ustvarili načrte in maketo opazovane poti, ki jo bomo predhodno prehodili.

petek, 3. marec: Pomladne slike...na platnih in na majicah

V stalni zbirki in na občasni razstavi likovnih del dijakov SŠ Veno Pilon bomo poiskali pomladne motive. Ugotavljali bomo kakšne barve so slikarji uporabili ter katere znanilce pomladi so najpogosteje upodabljali na svojih likovnih delih. V delavnici bomo izdelali svoj pomladni motiv in ga naslikali na majico. Majice prinesite s seboj.

 

Vljudno vabljeni!

 

Cena posamične delavnice: 2,00 €

Na delavnice se je zaradi lažje organizacije potrebno predhodno prijaviti.

Prijave sprejemamo do dneva pred izvedbo delavnice na pilonova.galerija@siol.net ali 

05/368 91 77.

 

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!