Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
8°C
-0°C
JUTRI
5°C
-7°C

VIPAVSKA KRAJINA V DELIH VENA PILONA slike, risbe, grafike

10432
Organizator: Pilonova galerija Ajdovščina
Vstopnina: 2,5 odrasli, 1,5 mladi in upokojenci


Romarska cerkev Log pri Vipavi, 1922, olje na platnu, zasebna zbirkaAjdovščina, 1925, olje na platnu, PGA 12S


Ajdovščina, 1921, jedkanica, PGA 126G


Ajdovscina, ok. 1925, svinčnik na papirju, PGA 5R


Veno Pilon (Ajdovščina, 1896–1970) je eden najpomembnejših mojstrov slovenskega ekspresionističnega slikarstva med svetovnima vojnama. Njegov vrhunski modernistični izraz uzremo v domači, ajdovski pokrajini, h kateri se je ustvarjalno redno vračal, tudi ko je Ajdovščino fizično že zamenjal za Pariz.

Obiskovalcem tokrat ne ponujamo študijske razstave, temveč sprehod po umetnikovih krajinskih »draguljih«, ki jih hranijo zbirke zasebnikov, Pilonove galerije in Državnega zbora Republike Slovenije. Temo, ki ga je močno navdihovala daljše obdobje (1922–1935), predstavljamo s 15 olji na platno, 6 grafikami in 7 risbami. Skrbno izbrana dela so še dokaz več, da je Veno Pilon – s krepko potezo, z izčiščenim volumnom in ozračjem po burji ter močno osebno izkušnjo –  to prvinsko krajino Zgornje Vipavske doline umestil na zemljevid likovne umetnosti Evrope.
Znotraj motiva krajine zasleduje razstava 3 poudarke, tudi danes tipične za Ajdovščino in njeno okolico: pejsaž s pogledi proti pobočjem Čavna, Gore in Nanosa, z dodanimi monumentalnimi elementi arhitekture (cerkve, mostovi, ceste); Hubelj, dragoceni in raznoliki vodni vir, ki že stoletja soustvarja zgodovino prebivalcev tega območja, Pilonu pa je redoma ponudil domači vir navdiha in miru; ter tehniško dediščino (predilnica, žage, elektrarna) na in ob tej slikoviti reki.
 
Po več kot 15 letih bodo vrhunci Pilonove krajine ponovno na ogled javnosti, nekateri celo prvikrat, na mestu kamor sodijo, doma.

Kustosinja razstave in izbor del: Tina Ponebšek, direktorica
Avtor besedila v katalogu razstave: dr. Tomaž Brejc

Katalog razstave z bavnimi reprodukcijami razstavljenih del bo izšel v začetku meseca novembra 2017.
Ob razstavi je izšla tudi zgibanka.

V nedeljo, 15. oktobra 2017, ob 17. uri vabljeni na prvo javno vodstvo po razstavi.
Vodila bo Tina Ponebšek.


Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!