Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
16°C
12°C
SRE.
21°C
13°C

Večer pod Čavnom: O nastanku vasi Stomaž

4061
Organizator: Krajevna skupnost Stomaž

Ob izidu prve knjige o vasi Stomaž bo njen avtor, profesor zgodovine Tino Mamić, predstavil svoje dolgoletno raziskovanje rodov pod Čavnom. V besedi in sliki bo opisal zgodovino vasi. Kdo so bili prvi Fočkarji? Kako so bili povezani tudi s predslovanskimi staroselci? Kateri so najstarejši priimki pri Stomažih in v Skriljah?
Med nastajanjem knjige je prišlo na dan nekaj novih odkritij. Denimo, da Skrilje niso bile omenjene prvič leta 1086, kot smo mislili doslej, ampak že 1063. Podobno velja tudi za Stomaž, saj je bil prvič omenjen leta 1507, ne pa šele leta 1523 kot je veljalo doslej. Prva in edina knjiga o Stomažih je objavljena tudi na internetu, kjer je že doživela nekaj sprememb. V kolikor ima še kdo od krajanov kako dopolnitev, vprašanje ali spremembo vsebine, bomo tega zelo veseli.
Če imate v predalih ali na podstrešju starejše fotografije, pisma, dnevnike ali dokumente in bi želeli, da se ta dediščina arhivira, ste povabljeni, da pridete na šolo že vse od 19. ure naprej. Vaše dokumente si bomo skupaj ogledali in jih preslikali. Tako se bodo ohranili v digitalni obliki za prihodnje generacije. V kolikor ne veste, kako in kdaj so nastali, vam bo avtor gotovo dal kako novo informacijo o tem.
Knjigo je izdala Občina Ajdovščina, ker so tako odločili krajani na referendum Moja pobuda.
Vabi Krajevna skupnost StomažVšečkaj objavo

Oglejte si tudi