Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
7°C
0°C
JUTRI
7°C
-2°C

TERČELJEV FEBRUAR 2017 V ŠTURJAH

3514
Deli

 

Praznični mesec kulture smo obeležili tudi v župniji Šturje.
Naš rojak Filip Terčelj iz Grivč, rojen 2. februarja 1892, je svoje življenje posvetil duhovniškemu poklicu ter deloval na vzgojnem in kulturnem področju kot pesnik, pisatelj, publicist, prosvetni delavec in organizator…

Iz otroštva se je spominjal ter v Našem čolniču leta 1927 zapisal: »Na svečnico je bil v vasi semenj - par šotorov postavljenih in dobro privezanih, da jih ni odnesla močna burja. Prodajali so pa namesto sladkarij – sveče. Visele so visoke in debele, kot so jih imeli v cerkvi le župnik, ključarja in organist. Zraven teh so stale lepo barvane večje in manjše ter vabile matere in zlasti dekleta, da jih kupijo in se z njimi postavijo. Otroci pa smo zapičili svoje radovedne oči v male zvite klobčke – kačke. Tenka lojeva svečica je bila kot svitek lepo ovita in z živimi barvami pobarvana.«

Na svečnico, 2. februarja 2017, je šturska župnijska cerkev zasijala v soju mnogih sveč, ki jih je na začetku sv. daritve blagoslovil župnik Zoran Zornik. Praznik Gospodovega darovanja v templju ponazarja srečanje treh generacij; starih staršev, staršev in otrok oz. vnukov. Vsakdo mora tudi v današnjem času opraviti svojo stanovsko vlogo, da bo raslo Božje življenje v nas in se krepila povezanost med nami.

Ob dnevu posvečenega življenja se je župnik zahvalil šolskim sestram Vidi Tomažič, Milki Saje in Emi Alič za delovanje v naši župniji, pričevanje v družbi in molitve za vso skupnost. 

Ta dan smo se spomnili 125-letnice rojstva Filipa Terčelja in v njegov spomin ter ob kulturnem prazniku pripravili kulturni program. Prepeval je župnijski mešani pevski zbor pod vodstvom Marinke Šuštar. Bralca Dejan Škvarč in Ana Čibej sta prebrala odlomka iz Rebulovega romana Nokturno za Primorsko in Terčeljeve hudomušne črtice Nesrečni romar iz 1930. Oba bralca je instrumentalno povezala mlada flavtistka Veronika Pregelj.

V prvih dneh meseca je bila v Lavričevi knjižnici razstava Terčeljevih knjig in del drugih avtorjev o njem. Tretješolci OŠ Danila Lokarja so ob kulturnem prazniku razveselili mimoidoče poslušalce pred Terčeljevim spomenikom na trgu. Obema ustanovama se v imenu Terčeljevega odbora zahvaljujem za pozornost do lika Filipa Terčelja.

Osrednji kulturni dogodek pa je bila predstavitev zbirke uglasbenih Terčeljevih pesmi, 18. februarja 2017 v Marijinem domu. Poslušali smo ubrano petje domačega mešanega pevskega zbora in pevce iz zamejstva, MePZ Frančišek Borgia Sedej iz Števerjana. Zbora sta vodila Marinka Šuštar in Patrick Quaggiato. V imenu založbe Goriške Mohorjeve družbe je spregovoril tajnik Marko Tavčar, zbirko z imenom Vaš Terčelj pa je predstavila urednica Marija Pegan. Terčeljeva sorodnica Lidija je prebrala dve pesmi, ki ponazarjata Filipovo občutje pred mašniškim posvečenjem, katerega stoletnico obhajamo letos junija. Program je povezovala Nadja Ušaj Pregeljc in se ob koncu kulturnega dogodka, v imenu Terčeljevega odbora župnije Šturje, zahvalila vsem nastopajočim, obiskovalcem  in sodelavcem pri pripravi prireditve. Večer so pevci zaključili z mogočno izvedbo Terčeljeve pesmi Najvišji, vsemogočni Bog.

 

Nadja Pregeljc, foto Matic Slemič

 

 

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij