Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
22°C
8°C
ČE.
24°C
13°C

Razstava Turbulence sodobnosti: Ajdovščina skozi oči študentov Fakultete za arhitekturo UL

Aktualna dogajanja, kakor tudi vse hitreje spreminjajoča se ekonomska, družbena in okoljska razmerja nas silijo k ukrepanju. Premočrtno načrtovanje prihodnosti, osnovano na prepričanju, da je našo bodočnost možno verodostojno predvidevati, nam v sodobni družbi ne nudi več zadovoljivih okvirov za vzdržno preživetje. Na aktualna dogajanja so se odzvali tudi študentke in študenti arhitekture 2. do 5. letnika. V pandemičnem študijskem letu 20/21 so zasnovali arhitekturne projekte, ki se nanašajo na naselje Ajdovščina in s katerimi širši javnosti predstavljajo drugačno paradigmo. Razstava Turbulence sodobnosti, na kateri bodo projekti predstavljeni, je nastala na podlagi sodelovanja med Občino Ajdovščina in Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Odprtje razstave in javna predstavitev projektov bo v četrtek, 17. 6. 2021, ob 18.00 v dvorani Prve slovenske vlade in na Lavričevem trgu pred blagovnico Nanos. Razstavo pa si bo mogoče ogledati vse do konca julija 2021.

20 arhitekturnih in urbanističnih predlogov za Ajdovščino

Študentje in študentke so kot ključni vrednoti načrtovanja za prihodnost izpostavili vzdržnost in prilagodljivost. Skozi štiri prostorske teme, bivanje, produkcija, narava in urbanost so naselje Ajdovščina kritično analizirali, opredelili ključne prostore intervencij in zasnovali 20 arhitekturnih in urbanističnih predlogov, ki jih je možno časovno razporediti po lestvici nujnosti ukrepanja od takoj, kmalu, sčasoma do postopoma. Na podlagi premišljenega, vzdržnega in dolgoročnega ravnanja verjamejo, da lahko naselje Ajdovščina v približno treh desetletjih postane vzorčen primer trajnostno naravnane in prostorsko izjemno kakovostne skupnosti.

 

Razstava je nastala pod mentorstvom izr. prof. Mateja Blenkuša, asist. Primoža Žitnika, g. Ajdina Bajrovića in g. Dominika Košaka ter s strokovno pomočjo ge. Marice Žen Becelj z Občine Ajdovščina. Razstava bo na ogled od 17. 6. 2021 do konca julija 2021 na treh lokacijah: v preddverju dvorane Prve slovenske vlade, v pritličju blagovnice Nanos na Lavričevem trgu in v galeriji na prostem ob Hublju.

 

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi