Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
28°C
15°C
JUTRI
26°C
17°C

Milena Lah, Kiparka

Organizator: Pilonova galerija Ajdovščina
Vstopnina: 2,5 odrasli, 1,5 mladi in upokojenci€
MILENA LAH

KIPARKA

9. 6. – 1. 10. 2017

Odprtje razstave bo v petek, 9. junija 2017, ob 19. uri,

v Pilonovi galeriji Ajdovščina

 

Pilonova galerija bo s prvo pregledno razstavo del umetnice Milene Stibilj Lah (Vipavski Križ, 1920 – Zagreb, 2003) v Sloveniji predstavila kiparkin opus s poudarkom na njenem delovanju na naših tleh. Kiparka, ki je dobršen del otroštva preživela v Vipavski dolini, je med drugim avtorica Spomenika upora primorskega ljudstva iz leta 1954 (kamen, bron) v mestnem jedru Ajdovščine. Z razstavo osvetljujemo delo umetnice, o kateri se do danes v lokalni in širši slovenski skupnosti ni vedelo veliko.

 

Nuja, da se Sloveniji predstavi celosten pregled opusa Milene Stibilj Lah (1920–2003), je po več kot desetletju dobila epilog v Pilonovi galeriji Ajdovščina. Umetnica, rojena v Vipavskem Križu, se je tik pred 2. svetovno vojno preselila v Zagreb, kjer je večinoma živela vse do smrti. A vezi z domovino ni nikoli pretrgala. Ustvarjalno se je vračala kot razstavljavka na številnih skupinskih ali simpozijskih razstavah (Forma viva v Kostanjevici na Krki in Portorožu).

Moderna galerija v Zagrebu ji je leta 2014 pripravila izjemno retrospektivo Sjaju sjaj!, razstavo kipov, slik, risb in fotopovečav, ki je prikazala petdeset kiparkinih ustvarjalnih let. Njen avtor je bil Branko Franceschi, veliki poznavalec kompleksnega opusa Milene Lah. Z razpravo, ki umešča Lahovo predvsem v kontekst razvoja hrvaškega modernega kiparstva, sodeluje tudi v katalogu razstave Milena Lah, kiparka. Ostala strokovna besedila so delo kustosinj Pilonove galerije: Maja Marinkovska se je osredotočila predvsem na kiparkino umetniško zapuščino na naših tleh ter ob tem odkrila tudi precej zanimivih dejstev, ki jih zagrebška razstava ni obravnavala; Tanja Cigoj pa se je poglobljeno posvetila predvsem še vedno enigmatični biografiji Milene Lah. Osebni pogled in pristno občutenje kiparkinega dela sta prispevek Igorja Laha, ki se že vrsto let zavzema za predstavitev opusa svoje matere tudi na slovenskih tleh.

 

Razstavo, nedvomno zanimivo tako za splošno kot strokovno javnosti, smo pripravili z enim samim, a zahtevnim namenom: umetnico obuditi iz pozabe pregledov modernega kiparstva na širših, evropskih tleh. Opus Milene Lah ni lahko ovrednotiti ali umestiti v nek splošen oris razvoja kiparstva. Sama se ni nikoli umeščala v določeno umetnostno smer ali slog. Njeno več kot pol stoletja trajajoče umetniško ustvarjanje se je morfološko in tehnično spreminjalo, razvijalo, tako da ga je nemogoče postaviti na skupni imenovalec slogovne opredelitve.

 

Razstava obsega izbor 60 del (kipov, risb in slik) ter fotopovečav kiparkine javne plastike v Sloveniji. Predstavlja izseke celote, ki bodo obiskovalcem zagotovo prikazali delo izjemne kiparke. Eksponatom v galerijskem prostoru si dovoljujemo dodati še enega na prostem, na robu ajdovskega parka – Spomenik upora primorskega ljudstva, ki velja za prvo javno skulpturo Milene Lah blizu njenega rojstnega kraja.

 

Dela za razstavo Milena Lah, kiparka posojajo Igor Lah, Zagreb, Goran Masnec, Zagreb, Gliptoteka HAZU Zagreb in Umetnostna galerija Maribor. Kompleksen izbor del za razstavo sta pripravila Tina Ponebšek, kustosinja razstave in Igor Lah.

 

Kiparska in slikarska dela Milene Lah bodo do 1. oktobra 2017 napolnila vse prostore Pilonove galerije.

 

 

Vodeni ogledi za organizirane skupine so mogoči po predhodni rezervaciji termina.

Razstavo si je mogoče ogledati po veljavnem ceniku vstopnin Pilonove galerije Ajdovščina.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi