Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
6°C
2°C
NED.
7°C
-1°C

Gorazd Humar – Pot živega srebra

Organizator: LAVRIČEVA KNJIŽNICA AJDOVŠČINA
Deli

Gorazd Humar, pisec številnih knjig o mostovih, nas bo skozi atraktivno predavanje Pot živega srebra iz Idrije preko Ajdovščine v Trst v Napoleonovih časih popeljal v čas treh Napoleonovih vdorov na slovenska tla. V središču pozornosti Napoleonove vojske je bil vedno rudnik živega srebra v Idriji. Seznanil nas bo s tem, kakšna je bila usoda zaplenjenega živega srebra, po kateri poti in kako je potovalo iz Idrije v Trst in čemu so služili na novo zgrajeni kamniti mostovi v Vipavski dolini, katerih nastanek še danes ni povsem razjasnjen. Ali so služili varnemu in hitremu transportu dragocene tekoče kovine v Trst?

Gorazd Humar se je zato posebej posvetil razlogom za nastanek kamnitega mostu čez reko Vipavo v Dolenjah, ki ga mnogi ljudsko imenujejo kar Napoleonov most ter poti, ki je s Cola mimo Ajdovščine vodila naprej mimo Gaberij in Štanjela do Trsta.

O vsem tem in o mnogih neznanih in nenavadnih dogodkih na naših tleh v tem turbulentnem času naše zgodovine predavanju, ki ga ne smete zamuditi!

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij