Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
9°C
-2°C
JUTRI
10°C
-3°C

Fluvium Ars Fest: koncert Mete Fajdiga in mladih glasbenikov

3625
FLUVIUM ARS FEST

17h
Koncert mladih glasbenikov

20h
Klavirski koncert Mete Fajdiga

Meta Fajdiga je z učenjem klavirja začela pri sedmih letih na GŠ Vinka Vodopivca v Ajdovščini pri prof. Heleni Plesničar (1998-2010). Junija 2013 je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu red. prof. Tatjane Ognjanovič (2010-2013), maja 2015 pa je zaključila magistrski študij klavirja na Visoki šoli za umetnost v Zürichu v razredu prof. Konstantina Šerbakova. Pod istim mentorstvom nadaljuje šolanje v okviru magistrskega programa solistična diploma. Svoje glasbeno znanje je dodatno izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri pianistih I. Lazku, K. Scherbakovu, O. Kernu, Z. Kocsisu, S. Kovacevichu in P. Baduri-Skodi.

Meta Fajdiga ima za sabo ima vrsto koncertov na odrih po Sloveniji, Italiji, Slovaški, Franciji in Švici. Prav tako je aktivna na področju komorne igre.

S Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana je dvakrat izvedla Lisztov Totentanz za klavir in orkester, za kar je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Avgusta 2015 je v St. Moritzu v Švici nastopila z orkestrom Salonorchester St. Moritz, februarja letos pa v Ljubljani s simfoničnim orkestrom Alumni.

V letu 2016 je Meta Fajdiga postala solistka fundacije Orpheum Stiftung, ki mlade glasbenike povezuje z mednarodno priznanimi umetniki in orkestri (Zubin Mehta, Sir Neville Marriner, Mariss Janssons, orkester Tonhalle, Dunajski simfoniki, ...) in jim tako pomaga k večji mednarodni uveljavljenosti. V okviru fundacije Orpheum Stiftung je Meta Fajdiga nastopila na festivalu Arosa Musik Festival skupaj s švicarskim pianistom Oliverjem Schnyderjem in izvedla Schubertovo Fantazijo za klavir štiriročno. Prav tako je v okviru iste fundacije oktobra 2016 nastopila na podelitvi nagrad »Awards Night« Züriškega filmskega festivala.

V času svojega šolanja je osvojila prve nagrade na državnih (TEMSIG 2004, 2010, 2013) in mednarodnih tekmovanjih (Nikolai Rubinstein, Pariz, 2002, Aleksander Skrjabin, Pariz, 2010, Maria Yudina, Sankt Peterburg, 2011). Leta 2011 je prejela štipendijo Yamaha Music Foundation of Europe ter postala dobitnica posebne nagrade na mednarodnem tekmovanju Euroregione 2011 v Vidmu (Italija). Avgusta 2012 je na tekmovanju, ki je potekalo v okviru Mednarodne glasbene akademije v Flainu (Francija), prejela nagrado občinstva. V letu 2015 je nagradam dodala še 2. nagrado na tekmovanju Hug-Duttweiler (Zürich) in 1. nagrado na tekmovanju, ki ga organizira Marguerite Meister Stiftung (Zürich).

Za študij na Visoki šoli za umetnost v Zürichu je Meta Fajdiga prejela štipendijo fundacije Lyra, štipendijo fundacije Alfred und Bertha Zannger Webern Stiftung in štipendijo podjetja Krka. Trenutno je štipendistka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. 

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!