Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
6°C
0°C
JUTRI
2°C
1°C

Fluvium Ars Fest II

3612
Klavirski festival Fluvium Ars Fest bo doživel že drugo edicijo in bo letos svoj program razširil na dva dneva. V petek, 1. 6. bo program namenjen mladim in najmlajšim: ob 17. uri se bodo predstavili mladi glasbeniki iz Vipavske doline, ob 20h pa nadobudna gojenca koprske umetniške gimnazije Larisa Rojnić (mentorica Valentina Češnjevar) in Peter Bubola (mentor Denys Masliuk).


V
soboto, 2. 6. ob 20h pa bo svoj solo koncert izvedel Miran Devetak, pianist goriškega rodu, ki že vrsto let živi in umetniško deluje v Parizu, kjer se je tudi izobraževal pri priznanem ruskem pianist Igorju Lazku. Tokrat bodo pod njegovimi prsti oživele izbrane note Debussyja in Musorgskija.

Dogodek organizirata Zavod Fluvium 7 in Zavod Minno s podporo Občine Ajdovščina.


Prisrčno vabljeni!Miran Devetak je pianist in profesor klavirja. Rojen je v Gorici. Klavir se je pričel učiti v glasbeni šoli Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici. Po zaključeni osnovni šoli je izobraževanje nadaljeval na klasični gimnaziji, obenem pa nadaljeval z učenjem klavirja pri prof. Heleni Plesničar in pod njenim mentorstvom diplomiral na glasbenem Konservatoriju v Trstu. Študij klavirja je nadaljeval v Parizu na Evropskem konservatoriju v razredu prof. Igorja Lazka in ga zaključil z diplomo na državnem konservatoriju. Po diplomi se je izpopolnjeval še v Španiji v Barceloni in v Belgiji.

Udeležil se je več mednarodnih pianističnih tekmovanj v Italiji in v Franciji. Je prvonagrajenec tekmovanja »Nikolaj Rubinstein« v Parizu in »Artlife international« v Ženevi. Udeležil se je prestižnih klavirskih festivalov v mnogih Evropskih državah.

Kot solist je nastopil v večini Evropskih držav, največkrat v Franciji in na Portugalskem. Že drugo leto zapored odhaja na Japonsko, v Tokio, kjer se bo čez nekaj dni, poleg ostalega programa, predstavil prav s Slikami z razstave Modesta Mussorgskega.

Živi v Parizu in je ob solistični karieri profesor klavirja na regijskem konservatoriju Sarcelles.

 Miran DevetakLarisa Rojnić (2001) je svojo glasbeno pot začela z osmimi leti na osnovni glasbeni šoli v Umagu in jo nadaljevala na Glasbeni šoli v Kopru v razredu prof. Valentine Češnjevar. Po uspešno zaključeni osnovni šoli (prejemnica je Zlatega violinskega ključa Gš Koper) se je vpisala na umetniško gimnazijo v Kopru, kjer zdaj obiskuje tretji letnik v razredu prof. Valentine Češnjevar. V juliju 2017 je uspešno opravila sprejemni izpit na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu in se vpisala v predakademski letnik v razred prof. Zuzane Niederdorfer.

Svoje znanje redno dopolnjuje na pianističnih seminarjih priznanih klavirskih pedagogih: William Fong (Anglija), Zuzana Niederdorfer (Slovaška/Avstrija), Valery Piasetsky (Rusija), Denys Masliuk (Slovenija), Ruben Dalibaltayan (Hrvaška), Zoltan Peter (Slovenija), Kevin Robert Orr (ZDA).

Larisino igranje odlikujejo srčnost, energičnost in izrazira virtuoznost. O njenem poglobljenem odnosu do glasbe ter o sugestivnih interpretacijah pričajo visoke uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih od katerih izstopajo: prva nagrada na Mednarodnem tekmovanju Tartini v Piranu (2015), druga nagrada na 10 Ars nova Mednarodnem tekmovanju v Trstu (2014), prva nagrada na Primorskem tekmovanju mladih pianistov v Novi Gorizi (2016), druga nagrada  na 45. državnem tekmovanju TEMSIG v Novi Gorizi (2016), prva nagrada na 3. reviji mladih pianistov dr. Ing. Dino Škrapić v Poreču (2016), absolutna prva nagrada in posebna nagrada za najboljšo izvedbo obvezne skladbe na 11. Ars nova Mednarodnem tekmovanju v Trstu (2016), uvrstitev v finale ter posebna nagrada organizacije Soroptimist na 11. Pianale Junior Mednarodni Akademiji v Schloss Hallenburgu (Nemčija, 2017) ter absolutna prva nagrada na 5. reviji mladih pianistov Dr. Ing. Dino Škrapić v Rovinju (2018).

 Larisa Rojnić 


Peter Bubola
se je rodil 12. 11. 1999 v Izoli. V drugem razredu osnovne šole se je vpisal v glasbeno šolo in prvo leto pouk klavirja obiskoval pri učitelju Nelfiju Palisku, leto kasneje pa je nadaljeval šolanje v Glasbeni šoli Koper pri učiteljici Jasni Jerman in se pod njenim vodstvom leta 2009 udeležil regijskega tekmovanja na Vrhniki, leto kasneje pa še regijskega tekmovanja v Gorici ter državnega tekmovanja Temsig v Velenju. Na vseh treh tekmovanjih je dosegel zlato priznanje, zahvale za ta uspeh gredo njegovi učiteljici, pa tudi prof. Denysu Masliuku, pri katerem se je tedaj dodatno izpopolnjeval. Peter je kasneje šolanje spet nadaljeval pri svojem prvem učitelju Nelfiju Palisku in se z njim pripravljal na sprejemni izpit za vpis na Gimnazijo Koper – glasbeno smer umetniške gimnazije, ki jih je tudi uspešno opravil. Peter ljubi klasično glasbo, kateri se je v zadnjih letih popolnoma predal, velik del njegovega srca pa bije tudi za rokovsko glasbo, ki jo z skupino Nevermind preigrava na različnih koncertih po Sloveniji.

 Peter Bubola

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij