Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
3°C
JUTRI
18°C
3°C
Oceni objavo

Teden boja proti raku

V začetku meseca marca se obeležuje teden boja proti raku in hkrati mesec boja proti raku debelega črevesa in danke. Ob tem na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo na pomen rednega udeleževanja presejalnih pregledov v Programu Svit. Presejanje je dokazano, kot učinkovito sredstvo za pravočasno odkrivanje in s tem tudi uspešno zdravljenje raka na debelem črevesu in danki, ki rešuje življenja, če je odkrito pravočasno.
Po številu na novo obolelih je to drugi najpogostejši rak v Sloveniji. Po podatkih Registra raka je v letu 2009 za rakom debelega črevesa in danke zbolelo 1.579 oseb, 791 oseb je zaradi bolezni umrlo predvsem zato, ker je bila bolezen odkrita prepozno za učinkovito zdravljenje. Program Svit je pokazal pozitivne učinke že dve leti po tem, ko je začel delovati, saj je po podatkih Registra raka v letu 2011 za boleznijo umrlo 20 oseb manj v primerjavi z letom 2009. Pojavnost raka na debelem črevesu in danki je do leta 2010 naraščala, leta 2011 pa je, predvsem po zaslugi Programa Svit, začela padati, saj smo s pomočjo presejanja zaznali in odstranili že polipe, torej predrakave spremembe, in s tem preprečili nastanek bolezni.

Program je namenjen ciljni populaciji, ki je k sodelovanju vabljena s pošto na domači naslov. Sodelovanje v programu in morebitno nadaljnje zdravljenje vsem, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje, krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Vabila v program prihajajo na dom po pošti, testiranje pa je potrebno ponoviti vsaki dve leti.  »Rak na debelem črevesu in danki se razvija zelo prikrito, brez očitnih znakov, zato je izjemno pomembno, da se vabljeni v Program Svit na vabilo odzovejo. S preprostim testiranjem na prikrito krvavitev v blatu, ki se ga izvede v domačem okolju, je mogoče preprečiti razvoj raka na debelem črevesu in danki,« je povedala Jožica Maučec Zakotnik, vodja Programa Svit in nadaljevala, »Program Svit je namenjen prav zdravim ljudem in z rednim testiranjem vsaki dve leti omogoča, da zdravi tudi ostanemo«. 

 

V ZR Novo mesto se bodo izvajale na področju presejalnega Programa Svit naslednje aktivnosti:

  • 20.3.2015 – v avli zdravstvenega doma Novo mesto bo med 9:00 in 11:00 uro postavljena stojnica, kjer bodo delili promocijsko gradivo in svetovali. V ta namen bodo izvedli tudi predavanje o »Preventivi raka danke in debelega črevesa«.
  • 12.3.2015 – na INFO  točki Svit-a v zdravstvenem domu Krško bo postavljena stojnica, ki jo bo vodila ambasadorka Svit-a gospa Marija Hrvatin.
  • 11.4.2015 – Svit-ova stojnica in model debelega črevesa bo postavljena:

-          od 8:00 do 12:00 v OŠ dr. Mahajla Rostoharja Krško

-          od 13:00 do 18:00 v trgovskem centru Qlandia Krško

  • v zdravstvenih domovih Trebnje, Krško, Novo mesto, Metlika in Črnomelj deluje Svit-ova kontaktna točka, kjer diplomirana medicinska sestra svetuje o Programu Svit. Informacije so dostopne na spletnih straneh posameznega zdravstvenega doma.

Kontaktne osebe v regiji Novo mesto (NIJZ OE NM)

Doroteja Kuhar, dr. med., spec.; doroteja.kuhar@nijz.si

Tea Kordiš, dipl. san. inž.; tea.kordis@nijz.si

Katarina Hočevar, dipl. san. inž.; katarina.hocevar@nijz.si

 

Oglejte si tudi