Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Zimsko doživetje ob Krki

Dolenjsko imenujemo tudi Dežela gradov, saj je bilo včasih samo v porečju reke Krke kar 65 gradov. Mnogo od njih je že zdavnaj izginilo, veliko jih je bilo uničenih v 2. svetovni vojni, kar nekaj pa jih pridno obnavljamo in so s svojim bogatim izročilom odprti za sprejem turističnih skupin.
Glavna znamenitost žužemberške občine je seveda Grad Žužemberk, ki je eden najslikovitejših gradov v Sloveniji. Grad se ponaša z romanskim jedrom in novejšim obzidjem, ki je imel šest okroglih stolpov. Grad oživi večkrat letno, saj je njegov notranji trg čudovito prizorišče za razne kulturne in zabavne prireditve. Pozimi je grad žal zaprt, lahko pa se dogovorite za individualne oglede.

 

Tako mladi kot odrasli boste uživali v avanturističnem spustu po Krki. Spoznali boste to skrivnostno dolenjsko lepotico in zaveslali po njej preko terasastih lehnjakovih jezov, preko katerih se spušča tudi v večmetrskih slapovih mimo bujno poraščenih bregov, zavitih v tančico skrivnosti polpretekle zgodovine.

 

Če ste za bolj sproščen oddih, lahko od oktobra do konca februarja ob mirni Krki uživate v lovljenju sulca. Idilična ležerna reka, katero ob robu spremljajo mlini je polna hrane in polna rib. Kameleonska reka, ki se stalno spreminja ponuja izjemen ribolov, kjer se mešajo salmonidi in ciprinidi. Sulec je največja vrsta postrvi, ki živi v Sloveniji. Velja za eno najbolj zanimivih rib za športni ribolov. Te ribe lahko zrastejo kar do 135 centimetrov in tehtajo do 35 kilogramov.

 

Po raftingu in intenzivnemu boju z ribami boste izmučeni in lačni ter pripravljeni na lepe trenutke v naravi in novo kulinarično enološko potovanje. Na Domačiji Novak vas bodo v prijetnem ambientu postregli z dobro hrani in vinom. Sproščeno in brez naglice se boste lahko razvajali ob dimljeni postrvi, divjačini, gobam in bučni juhi. Ne smemo pa pozabiti omeniti tudi domačega rženega in ajdovega kruha.

 

Ker so zimski dnevi krajši in bolj hladni, se sedaj verjetno želite še ogreti. Zato se odpeljite v bližnje Dolenjske toplice, kjer vam nudijo sprostitev ob številnih termalnih vrelcih, savnah in masažah, ki vabijo v razkošje vodnih užitkov in ponujajo mir med zelenimi gozdovi in v obmorskem krajinskem parku. Razvajajte telo in duha ob šumenju vode, dviganju pare in brbotanju zračnih mehurčkov. Prepustite se toku.

Oglejte si tudi