Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Ko se ptički ženijo

 

Gregórjevo je praznik, povezan z zaljubljenci. Tega dne se po ljudskem izročilu, 12. marca, ptički ženijo. To pa ni povsem točno, saj se ženijo tudi na vincencijevo (22. 1.), zato pravijo koroški Rožani “K šent Cenovem se tice ženijo”, na Gorenjskem pa, da imajo “ta dan ptiči ofcet”, ptički pa se ženijo tudi na valentinovo (14.2.). Na slovenskem je najbolj veljalo, da se ptički ženijo na gregorjevo, saj je bil to včasih prvi spomladanski dan

Na pravljični urici so otroci poslušali prisrčno pravljico (Jutranji zbor) o drobnem slavčku, ki išče svoje mesto pod soncem. Nekega jutra slavčka Svita prebudi čudovita pesem … Le kdo tako lepo poje? Radoveden krene na pot in odkrije jutranji zbor, skupino ptic, ki dan pozdravljajo s petjem. O, da bi lahko pel z njimi! Toda naj se še tako trudi, se zave, da nikoli ne bo postal del zbora. Bo ostal sam ali bo vendarle našel koga, ki mu bo razkril, kako očarljivo lahko pojejo slavčki?

Po končani pravljici so otroci iz slanega testa oblikovali ptičke in ostale okraske. Če se boste doma lotili izdelovanja izdelkov iz slanega testa, je tu osnovni recept:

2 dela drobno mlete soli (bolj kot je sol drobna, bolj fino testo bomo dobili)

2 dela navadne moke

1 del vode

Testo pregnetemo da postane homogeno in se ne prijemlje sten posode. Če je masa premehka, dodajamo moko. Če pa je pretrda, dodajamo vodo, vendar tako da si ovlažimo roke in z vlažnimi rokami pregnetemo testo. Vode nikoli ne vlijemo na že narejeno testo.

Testo pustimo počivati 15 minut, nato pa ga lahko uporabimo. Naredimo lahko okraske iz slanega testa, pomagamo si z modelčki za piškote. Slano testo lahko uporabimo kot modelirno maso in iz njega naredimo razne figurice, okrasne venčke, slike. Suhi izdelki iz slanega testa so trdi in beli.

Ustvarjanje iz slanega testa je zelo enostavno, izdelki pa izredno lepi, obstojni in naravni. Edina slabost je ta, da niso primerni za okraševanje na prostem, saj nase vlečejo vlago in se zmehčajo.

Oglejte si tudi