Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

VAL PROSILCEV ZA POMOČ RDEČEGA KRIŽA SE TUDI V 2015 NI USTAVIL

Območno združenje RK Novo mesto je humanitarna, nevladna organizacija, ki pokriva območje osmih občin: MO Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna peč, Žužemberk, Straža, Šmarješke Toplice, Šentjernej in Škocjan. Deluje s pomočjo 450 prostovoljcev, ki pomagajo v 35 krajevnih organizacijah. Izvajajo programe javnih pooblastil (krvodajalstvo, prva pomoč, iskanje pogrešanih) in socialno-varstvene in zdravstvene programe. Leto 2015 je bilo za Rdeči križ Slovenije in Območno združenje RK Novo mesto polno novih izzivov na katere v resnici nismo bili pripravljeni. Gre predvsem za migrantsko in begunsko krizo, ki je od septembra meseca zaznamovalo naše delo. Poleg tega, da smo preko naše organizacije vključevali prostovoljce v delo z begunci na Dobovi, smo zbirali pomoč za vse več ljudi, ki so in prihajajo iz arabskih in afriških držav.

Tudi pri nas je veliko ljudi iskalo pomoč, gospodarska kriza še ni dosegla dna, saj se pri nas ne ustavi val prosilcev za pomoč s prehranskimi paketi in finančno pomočjo. V letu 2015 smo razdelili 38.826 kg hrane, 24.960 l mleka in 4.650 l olja in 17.920 kg jabolk od EU zalog. Podelili smo tudi 1062 standardnih prehranskih paketov z osnovnimi živili in prav toliko pralnega praška, ki jih dobavlja Rdeči križ Slovenije.

Razdelili smo 8,6 ton krompirja, ki nam ga je podarila Kartuzija Pleterje, 2.550 kg kruha, ki ga je doniralo Žito. Našo pomoč je prejemalo redno vsak mesec 160 družin z 1072 družinskimi člani, občasno pa še 852 prejemnikov, ki smo jih oskrbeli štirikrat letno. Na nas se je obrnilo 211 družin za finančno pomoč, pozitivno smo rešili 157 prošenj in iz Sklada za pomoč ljudem v stiski namenili 20.171 evrov za plačevanje različnih položnic prosilcev. Pomagali smo pokriti stroške kurjave, plina, elektrike, komunale, najemnin, šolskih stroškov, zavarovanja. Pomagamo družinam, ki ne presegajo dohodka 200 eur na družinskega člana.

Tudi letos smo pomagali socialno šibkim družinam ob začetku šolskega leta z boni za nakup šolskih potrebščin. Razveselili smo 158 otrok, za bone smo prispevali 8.691 evrov. Pridobili smo donatorje za 19 dijakov, ki prejemajo vsak mesec po 70 eur pomoči za lažje šolanje in šolske pripomočke.

Ob novem letu pa smo obdarili 150 otrok, ki jih je obiskal dedek Mraz in obdaril z darili iz akcije Božiček za en dan. Organizirali smo tudi posebne akcije zbiranja sredstev in pomagali dvema družinama z znatnimi zbranimi sredstvi po požaru, eni v Škocjanu in drugi v Dolenjskih Toplicah. Obe družini sta si obnovili stanovanjske prostore, ki so bili uničeni in lepo zaživeli v njih. Pomagali smo tudi družini pri obnovi hiše iz Velikega Cerovca in pripeljali akcijo h koncu, družina se je preselila v nov, lep dom. Prav tako smo organizirali zbiranje sredstev za novi dom družine Gričar, ki ji je plaz zasul hišo v poplavah 2014. Tudi ta akcija je obrodila sadove, saj so Gričarjevi postavili novo hišo in obeta se preselitev v letošnjem letu.

Konec leta smo se lotili nove akcije za pomoč pri ureditvi stanovanjskih razmer za družino iz Mirne peči, ki jim je prekrižala pot bolezen. Zbiramo pa še sredstva za zdravljenje Anžeta in Eneja, ki sta bila na operaciji za cerebralno paralizo v ZDA in za Zalo, ki jo prav taka operacija še čaka. Večkrat smo vprašani, če nekdo želi nakazati sredstva za družine, ki jim pomagamo, ali Območno združenje za to pobira provizijo. Nikoli in nikdar, trudimo pa se, da so sredstva porabljena izključno namensko.

  V zadnjem času je tudi v Novem mestu več brezdomnih, za katere imamo na Območnem združenju RK Novo mesto vsak dan topli obrok, kopalnico s pralnim strojem in rabljena oblačila, ki jih lahko prejmejo. Vsak delovni dan se v povprečju oglasi pet oseb na topli obrok.

 V skladišču z rabljenimi oblačili in obutvijo, ki jih ljudje pridno darujejo, se je oglasilo 468 uporabnikov.

 Večkrat se zgodi, da ljudje ponudijo rabljeno pohištvo, belo tehniko ali medicinske pripomočke, mi pa skušamo poiskati nekoga, ki to potrebuje in pride to tudi ponudniku iskat na dom, takih ponudb je bilo 638.

Humanitarni center Območnega združenja RK Novo mesto, bo na začetku 2016, na Drski deloval že pet let. Z ustanovitvijo Medgeneracijskega središča nudimo paleto dejavnosti za mlajše in starejše in gradimo medgeneracijske mostove. Med nami so se našli prostovoljci, ki ponujajo svoje znanje in pomagajo, da je naša dejavnost kvalitetnejša. Vsako leto, ko prebiramo statistiko preštejmo več uporabnikov, letošnja številka je dosegla 1700 udeležencev naših medgeneracijskih dejavnosti.

Tudi v naprej se bomo trudili, da bomo vključili še več ljudi, ki želijo ostati aktivni in ponuditi pester program.

 

Oglejte si tudi