Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
12°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Sadinja vas postala vzrejališče pasemskih mačk Neva Masquerade

Sadinja vas vedno znova preseneča. No, pravzaprav nas je presenetila mlada družina Pirc. Mama Vesna je še prav posebna mačja ljubiteljica, to, da se bo posvetila mačkam je sanjala že v mladosti, sanje pa so sedaj postale resničnost.

Doma imajo nepasemsko muco Mio, prelepo Greto Garbo in Exodusa, pasme neva masquerade.

In kako se je zgodba začela? Leta 2014 so se odločili, da bodo Miji poiskali družbo. Začel se je pravi nenavadni mačji lov, saj so želeli nekaj novega, posebnega, drugačnega – pasmo, ki je nima vsak. Težko iskanje po internetnih straneh je obrodilo sadove. Očarala jih je pasma neva masquerade [sestrska pasma tradicionalnih sibirskih mačk. Drugačno ime ima zaradi vzorca maske na obrazu, spominja na maske, ki se nosijo na plesu z maskami (masquerade). Neve izvirajo iz Leningrada, današnji St. Petersburg, ki je lociran poleg reke Neva.] in takoj so vedeli, da jim je ta pasma pisana na kožo.

Že v jeseni 2014 so dobili Greto Garbo. Mačko s prelepimi modrimi očmi, z masko tigra na obrazu, elegantno lepotico ali z eno besedo – ljubezen. Komaj leto dni kasneje se jim je pridružil še maček Exodus iz Poljske. Vesna je vztrajno in s pomočjo čudovitih mentorjev, novih prijateljev počasi spoznavala, kako potekajo mačje razstave. Delili so ji lastne izkušnje, ji pomagali, svetovali, predvsem pa spodbujali ob preprekah, ki pa jih žal ni bilo malo. Kljub vsemu jim je uspelo. SI*Nevalord je prvo vzrejališče neva masquerade mačk, registriranih v Felinološkem društvu Ljubljana ter v zvezi Felinoloških društev Slovenija pod okriljem mednarodno priznane Felinološke organizacije FiFE.

V kolikor bi si želeli imeti mačko pasme neva masquerade, nam ni več potrebno prebroditi pol sveta, le v Sadinjo vas se je treba zapeljati. Naša vas se je tako postavila ob bok krajem, kjer je vzrediteljev mnogo več ter imajo lažje pogoje. Vesno in njene ljubljenčke pa lahko spremljamo tudi na facebook profilu Nevalord cattery. Vesna, tebi in tvoji družini iskreno čestitam za pogum in vam želim še veliko veselja pri uresničevanju tvojih/vaših sanj. Če močno verjameš v svoje sanje, se te uresničijo, kajne.

 

Tjaša Primc

Oglejte si tudi