Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Martinovanje upokojencev

12.11.2016 so se člani društva upokojencev Žužemberk odpravili na jesenski izlet in martinovanje, tokrat na območje Senovega in Brestanice;
Sam izlet je bil sicer izobraževalne narave. Pot po še ne dokončno raziskani prelepi dolenjski nas je pripeljala v kraj Senovo, kjer smo si ogledali rudarski muzej v osnovni šoli, ter samo strojnico jame, ki je še ostala po zaprtju premogovnika. Vodič nas je najprej v sami osnovni šoli seznanil z njeno zgodovino, ter zgodovino premogovnika, ki je močno zaznamoval sam kraj in njegov razvoj. V tistih časih, ko je bilo premogovništvo v razcvetu,
je osnovna šola veljala za eno najmodernejšo za tisti čas. V novejši zgodovini, ko so rudnik pričeli zapirati, pa je na pobudo nekaterih rudarskih zanesenjakov zrasla ideja o rudarskem muzeju, ki naj bi ga odprli v sami šoli, prav tako so tudi obnovili rudniško strojnico, s katero so se rudarji vozili v jamo in na površje.
Pot nas je dalje vodila v kraj Brestanico, kjer smo si ogledali prelepo Marijino romarsko katedralo, kjer nam je domači župnik z veseljem opisal samo cerkev ter kraj.
Po ogledu katedrale nas je pot vodila dalje proti kraju Okroglica v gostišče Močilnik, ker nas je čakal topel sprejem s hrano in pijačo, zabavo pa smo tako imeli s sabo, saj je glas frajtonarice nenehno odmeval na avtobusu in točkah, kjer smo imeli postanke.
Ker pa upokojenci z veseljem izkoristimo svak trenutek za prijetno druženje, tudi tokrat ni manjkalo veselega razpoloženja, plesa, petja in prijetnega kramljanja, ki se je zavleklo pozno v večer. S prijetnimi občutki in zadovoljni smo se v Žužemberku poslovili, do naslednjega videnja, ki bo silvestrovanje v gostišču Zupančič 17.12.2016...Pridite!

Oglejte si tudi