Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Franc Žvan najboljši

V kleti žužemberškega gradu, kjer je bila še pred stoletji vinska klet z lesenimi sodi, so se v petek, 17. aprila zbrali ljubitelji in pridelovalci vse bolj cenjene ekološke pijače-šmarnice.
Turistično društvo Suha krajina, ki je že sedmo leto zapored pripravilo ocenjevanje, je tudi tokrat razglasilo najboljše pridelovalce. Ocenjevanje "alkopijač samorodnic – samorodnih vinskih trt", tako so organizatorji poimenovali  nesporno ekološko pijačo, kar pa ni v nasprotju z vinskim zakonom.

Izmed 43 vzorcev različnih vrst, te pregrešne samorodnice praktično iz cele Slovenije, širše Dolenjske, z vinskih goric Golobinjeka, Soteške in Straške gore, Hriba, Lubanca, od Šmarjeških Toplic do Rogaške Slatine in celo s sosednje Hrvaške.   »Metilnega alkohola, ki že v majhnih količinah povzroča smrtne zastrupitve ali omotičnost, v samorodnicah ni prav nič več kot v drugih vinih,« je v uvodnem delu dejal predsednik TD Suha krajina Vlado Kostevc in dodal, da je kozarček šmarnice na dan lahko tudi zdravilen, saj ureja prebavo in znižuje holesterol. Za stereotip o škodljivi šmarnici prazaprav ni kriv metilni alkohol, ampak konkurenca kvalitetnih sort vin. Šmarnica ima prednost pred žlahtnimi sortami tudi  po škropenju trt saj jo vinogradniki s pesticidi obdelajo minimalno.

Predsednik ocenjevalne komisije Legan Ludvik je povedal, da letos komisija ni izločila nobenega vzorca, bila pa je prijetno presenečena nad arhivskim vzorcem iz leta 2009.

Organizator je podelil  7  bronastih,  22 srebrnih in 13 zlatih priznanj  ter  enega šampiona. Šampion in absolutni zmagovalec letošnjega ocenjevanja je pa je postal Franc Žvan  s skupno  oceno 9,70 točke. Franc ima vinograd s šesto trtami   v vinski gorici Ljuben pri Uršnih Selih.

» Na ocenjevanju v Žužemberku sem  bil že večkrat,« je dejal  Franc  in dodal, da  je bil vsakokrat zelo blizu najboljših, tudi lansko leto, ko je bil njegov vzorec za primerjavo z letošnjim, še boljši.

Številni zbrani ljubitelji, v resnici ta hip najbolj ekološke pijače, so v kulturnem programu prisluhnili    pevkam, godkam in harmonikašici  TD Suha krajina.  Župan Franc Škufca, Vlado Kostevc in Ludvik Legan predsednik in podpredsednik TD Suha krajina ter svetnik Jože Šteingel, pa  so podelili priznanja in medalje samorodnim vinarjem, ki prisegajo na šmarnico. Urednik

 

 »Slo­ven­ski zakon o vinu do­lo­ča, da na vi­no­rod­nih ob­moč­jih niso do­vo­lje­ni na­sa­di sa­mo­rod­ni­ce, daje inš­pek­ci­ji poob­la­sti­lo, da odre­di uni­če­nje tr­sov, ki niso v tr­snem iz­bo­ru ali do­lo­či glo­bo. Mi­ni­strs­tvo je zato v pre­te­klo­sti do­de­lje­va­lo pod­po­ro za za­me­nja­vo tr­sov v vi­no­gra­du z Vi­tis vi­ni­fe­ro, inš­pek­tor­ji pa so v pri­me­ru od­krit­ja na­sada sa­mo­rod­ni­ce izre­ka­li tudi glo­be. Po uve­lja­vi­tvi no­ve­ga trž­ne­ga reda za vino od 1. av­gu­sta 2008 ve­lja­jo do­loč­be Ured­be Sve­ta, kljub temu da je slo­ven­ski pred­pis, zakon o vinu, strož­ji, ker pre­vla­du­je­jo prav­na pra­vi­la, spre­je­ta na rav­ni EU, nad pra­vi­li no­tra­nje­ga prav­ne­ga reda dr­žav čla­nic EU. V tem pri­me­ru ima vi­nar­ski inš­pek­tor poob­la­sti­lo za ukre­pa­nje le, če ugo­to­vi, da sa­mo­rod­ni­ca ni na­me­nje­na iz­ključ­no za po­ra­bo v gos­po­dinjs­tvu.«

 

Oglejte si tudi