Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Martinovanje žužemberških upokojencev

V prelepi jesenski idili, obsijani z obilico sonca, sicer neobičajno za mesec november,  so se člani Društva upokojencev Žužemberk 7.11.2015 v dokaj velikem številu, zbrali okrog 10. ure na avtobusnem postajališču v Žužemberku.
Kam?  Na Martinovanje v Belo krajino in sicer na kmetijo Cerjanec v Krupo 9, kraj obv samem izviru reke Krupe.
Seveda pa so izleti društva upokojencev tudi poučne narave. Še predno so se vsedli ob dobro obložene mize so si ogledali tudi nekatere znamenitosti Bele krajiner. Tokrat je bili postanek v kraju Radovica, kje je bil i ogledi stare osnovne šole-lesenjače brunarice, še iz 18. stoletja v kateri  je bil v šolski uri na hudomušen, humorističen in zabaven način predstavljen učni program, zgodovina, kultura, belokranjska noša, glasbila, kulinarične zančilnosti, pomembni belokranjci.... Vse to pa predstavi strog, pravičen učitelj (iz leta 1957), ki še vedno prisega na palico, ter klečanje na koruzi.

Po dobro od smeha premiganih trebušnih mišicah se pot nadaljuje (s FS avtobusom) naprej proti izviru Krupe, kjer je že čakal lastnik kmetije Cerjanec, razkazal okolico z izvirom reke Krupe, ter svoje goste popeljal v prostore kmetije. Že na samem vhodu -prisrčen belokranjski sprejem s pogačo. Po namestitvi, pa dobra hrana, belokranjska kapljica z obilo glasbe in humorja z g. Slavkom Plutom. Ker pa je to Martinovanje, je upokojence že močno utrujen obiskal tudi sam sv. Martin, ter mošta naredil dobro belokranjsko kapljico VINO.

V poznih večernih urah so se žužemberški upokojenci, zadovoljni ter s pogačami in kruhom obloženi odpravili proti domu.
Tajnica  društva ga. Canjko pa je še člane spomnila, da s tem še ni konec letošnjega leta za upokojence, saj 19.12.2015  ob 17.uri društvo silvestruje v gostišču Zupančič v Žužemberku, za kar pa je potrebno teden dni prej rezervirati prisotnost.

Oglejte si tudi